Rusya'dan Hizbullah Açıkalaması

Rusya'dan Hizbullah Açıkalaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Hizbullah’a silah verdiği yönündeki iddiaları yalanlayarak, İsrail’in bu iddiasını ispatlaması gerektiğini söyledi.

Russia Today’in haberine göre Rus NTV kanalına demeç veren Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerika ve İsrail’in İran ve Hizbullah’a yönelik suçlamalarına da değinerek “İran ve Hizbullah, IŞİD’le mücadelede çok önemli bir rol oynuyor, Washington’un öncelikleri konusunda bir karar vermesi gerekiyor” dedi.

İran’ın kanıtlanmamış suçlamalarla terörle mücadele ortaklığından çıkarılmasının makul olmadığını belirten Lavrov, “Eğer zanlar ve şüpheler varsa araştırılması gerekir. Sadece sözlere dayalı olarak İran’ın terörle mücadele koalisyonundan çıkarılması makul değildir. Amerikalılar akılcılıklarıyla bilinirler” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın dünyadaki en büyük terör destekçisi ülke olduğunu öne sürmüştü.

“Amerika itiraf etmelidir ki Hizbullah da IŞİD teröristlerine karşı mücadele ediyor” diyen Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Evet ABD-İran ilişkilerinde Barack Obama’nın başkanlığı dönemindekinden çok daha büyük sorunlar var. Ancak biz adımların akılcılıkla atılması gerektiğinden söz ediyoruz. Eğer Trump’un uluslararası alandaki öncelliği terörle mücadele ise o halde şunu itiraf etmelidir ki Suriye’de Suriye ordusunun yanında IŞİD’e karşı savaşan en temel güç İran tarafından desteklenen Hizbullah’tır.”

İran’ın terör örgütlerini desteklediğine dair suçlamaların ve “Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu”  (FATF) tarafından izlendiğinin hatırlatılması üzerine de Lavrov, FATF’ın 8 Şubat’ta İran’la ilgili başka bir rapor yayımladığını ve bu raporun olumlu olduğuna dikkat çekti.

ABD Başkanı Donald Trump, 3 Şubat’ta İran’ın füze geliştirme programına destek verdikleri gerekçesiyle İran, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin’e mensup 25 kurum ve şahısla ilgili yaptırım kararı almıştı.

Amerika’nın Suriye’de terörle mücadele konusunda Rusya ile yeniden işbirliği yapmasını umduğunu belirten Lavrov, ABD ve Suriye ordusunun IŞİD’e karşı mücadelede işbirliği başlatacağına inandığını söyledi.