Rusya'daki  Toplantıdan Sonuç Çıkmadı

Rusya'daki Toplantıdan Sonuç Çıkmadı

Rejim heyeti ile Suriyeli muhalif gruplar arasında ikincisi düzenlenen toplantı başarısızlıkla sonuçlandı

uriye'de faaliyet gösteren Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Hasan Abdulazim, yaptığı basın açıklamasında, rejim heyetinin tutumunun yanı sıra rejimin ciddiyetini ortaya koyması için gerekli güven ortamı kurmayı kabul etmemesi ve bunu tartışmaya yanaşmaması nedeniyle görüşmelerin başarısız olduğunu söyledi.
Ulusal Çağrı Platformu Başkanı Semir el-Ayta da Suriye'nin BM Temsilcisi Beşşar el-Caferi'nin sabah toplantısında oyalama taktiği uygulaması nedeniyle moderatörün oturum süresini uzatmak zorunda kaldığını, diğer oturumlarda da aynı taktiği uyguladığını kaydetti.
Ayta, "Caferi, tartışmaya yanaşmadı ve ciddiyetlerini ortaya koyacak uygulamaları kabul etmedi. Terörle mücadelenin konuşulmasını istedi. Muhalefetin taleplerini görüşürken ciddi değildi. Hatta bazen kabaydı. Bir defasında konuşma edebinden çıktı" ifadesini kullandı.
Görüşmelere katılan iki taraf daha önce 10 konudan oluşan ortak bir metin hazırlamıştı. Metin, "Cenevre-1 Konferansı temelinde Suriye krizine siyasi çözüm sağlanması, ulusal egemenlik, Suriye'nin toprak ve halk olarak birliğinin korunması, terörle mücadele, teröre Arap, bölge ve uluslararası toplumun desteğini kesmesi, yaptırımların kaldırılması, Suriye halkına uygulanan tek taraflı yaptırımların kabul edilmemesi" konularını kapsıyor.
Muhaliflerin metni imzalamak için, güven inşa edilmesine yönelik uygulamaların kabul edilmesini şart koştuğu, Abdulazim'in de rejim heyetinin, güven ortamı uygulamalarını dahi görüşmeyi reddetmesi nedeniyle metnin yok sayıldığını bildirdiği kaydedildi.
Moskova'da pazartesi günü 33 kişinin yer aldığı Suriyeli muhalif heyeti üyelerinin kendi aralarında düzenledikleri toplantı başlamıştı. Muhalifler salı günü kendi aralarında ortak bir metin hazırlamış, çarşamba günü ve dün de rejim heyetiyle bir araya gelmişlerdi.
Moskova'daki bu yıl başında gerçekleştirilen birinci Suriye Toplantısı'nda olduğu gibi ikincisine de Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve çok sayıda önemli isim katılmadı.
Kaynak : AA