Rusya'da Mescit Kundaklandı

Rusya'da Mescit Kundaklandı

Rusya'da ağırlıklı olarak Özbek Müslümanların devam ettiği bir mescid kundaklanarak kullanılmaz hale geldi

Rusya’nın Tula bölgesi Uzlovaya kasabasında bir mescidin kimliği belirsiz kişiler tarafından ateşe verildiği bildirildi.

Yakın günlerde resmi olarak açılması beklenen mescidin imamı binanın içeriden ateşe verildiğini ve yangının rastgele olmadığını söyledi. Cami cemaati ağırlıklı olarak Özbek Müslümanlardan oluşuyordu.

Cami imamı Renat Alimov yaptığı açıklamada “28 Ekim günü sabah namazı için mescide gelen Müslümanlardan biri mescidin ikinci katının yanmakta olduğunu gördü. Yangını hemen itfaiyeye haber verdi, ancak yetkililer geldiğinde binanın yüzde 90’ı yanmıştı. Olay yerine gelen itfaiye binanın birinci katının tüm pencerelerinin içeriye doğru kırıldığını tespit ettiler. Kundakçılar mescit içerisinde ahşap ve inşaat malzemelerini yakıt olarak kullanmışlar. Biz bu ibadet yerinin mescit olarak kayda geçirilmesi için yerel yöneticiler ile anlaşmıştık. Ben bu vahşetin kimin işi olduğunu ve bunu niçin yaptıklarını anlayamıyorum. Ben kendim buralıyım, burada doğdum, burada yaşayan insanlarla hiçbir zaman kavga etmedim. Bu yapılanı bir provokasyon olarak görüyorum ” dedi.

Ozodlik radyosuna kundaklama hakkında bilgi veren Tula iAcil Durumlar Başkanlığı vekili Anna Babkina şunları söyledi:

“Yangın 28 Ekim sabahı yaşandı. Olay yerine ulaşan itfaiye ekibi hızla yangını söndürdü, ancak yapılacak bir şey yoktu. Binanın ana gövdesi yangında yok olmuştu. Sevindirici olan can kaybı olmamasıdır. Müfettişler yangının nedenlerini soruşturuyor.”

Mescit imamı cemaatin 100’den fazla üyesi olduğunu ve çoğunluğunu Özbek göçmen işçiler oluşturduğunu bildirdi.