Rusya Yaptırımları Esnetiyor

Rusya Yaptırımları Esnetiyor

Rusya, Türkiye'ye karşı uyguladığı yaptırımlara yönelik yeni bir tasarı yayınladı.

Hürriyet'te yer alan habere göre: Rus hükümeti, bazı Türk şirketlerinin yaptırım kararlarından muaf tutulmasına yönelik tasarı yayınladı.

Rus hükümetinin resmi sitesinde yayınlanan tasarıya göre, başta sebze ve meyve ithalatına yönelik ambargolar olmak üzere bazı sektörlerde Türk şirketlerinin ticaretlerine devam edebilmelerini sağlayacak kurallar belirlenecek.

Türkiye'den ithal edilen ürünlere yönelik uygulanan ambargonun ülkede hali hazırda yüksek seyreden enflasyon oranlarına yukarı yönlü baskı oluşturması nedeniyle alınan bu karar, Türk vatandaşı olan veya Türk vatandaşları tarafından kontrol edilen şirketlerin ve bazı Türk ürünlerinin Rus hükümetinin yürürlüğe koyduğu yaptırımlara dahil edilmemesine imkan tanıyacak.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı da, Sberbank ve bazı şirketlerin Türkiye'ye yönelik yaptırımların kapsamı dışında tutulması talebiyle başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Kararın yürürlüğe girmesi durumunda, yaptırım nedeniyle ülkeye sokulmayan ürünlerin yeri ekonomik açıdan doldurulamaz ise bu ürünlere yönelik ambargo esnetilebilecek. Rus Kommersant gazetesinde yer alan habere göre ise Rus yetkililer, 2018 Dünya Kupası'na hazırlık kapsamındaki bazı inşaat projelerinin tehlikeye girmemesi amacıyla, bazı Türk firmalarının çalışanlarına esneklik sağlayabilecek.

Adı açıklanmayan resmi bir Rus yetkilisine dayandırılan bilgiye göre ise söz konusu Türk inşaat şirketleri ancak Ruslarla ortak şirket kurup, bu şirkette en fazla yüzde 25 hissedar olarak faaliyetlerini yürütebilecekler.