Rusya yanlılarından Putin'e olumsuz cevap

Rusya yanlılarından Putin'e olumsuz cevap

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk kentlerinde bulunan ayrılıkcılar Putin'in referandumu erteleme çağrısını kabul etmediler

Ukrayna'nın doğusunda bulunan Donetsk ve Lugansk kentlerindeki Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 11 Mayıs'ta yapılacağı duyurulan referandumu erteleme çağrısını geri çevirdi.

Putin, dün yaptığı açıklamada Rusya ordusuna bağlı birliklerin Ukrayna sınırından çekildiğini duyurmuş ve Ukrayna ordusunun da ülkenin doğusunda yürüttüğü operasyonları durdurması çağrısında bulunmuştu. Putin ayrıca, Rusya yanlısı grupların 11 Mayıs'ta yapacaklarını duyurduğu referandumun ertelenmesi çağrısında da bulunmuştu.

Putin'e Ukrayna hükümeti adına ilk cevap Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk'tan geldi. Yatsenyuk Ukrayna ordusunun kendi vatandaşlarını korumak adına yürüttüğü operasyonları durdurmayacağını belirtmişti. Yatsenyuk ayrıca Putin'in referandumu erteleme çağrısını tuhaf bulduğunu söyleyerek Ukrayna'da resmi olarak böyle bir referandum hazırlığının olmadığını belirtmişti.

Referandum yapacağını açıklayan Rusya yanlıları ise, Putin'in çağrısına uymayacaklarını ve Ukrayna'dan bağımsız olmak için 11 Mayıs'ta referandum yapacaklarını açıkladı.

Ukrayna'nın doğusunda bulunan Donetsk, Lugansk ve Slavyansk gibi kentleri kapsayan bölgedeki Rusya yanlıları geçtiğimiz ay 11 Mayıs'ta Ukrayna'dan ayrılma referandumu yapacaklarını duyurmuştu. Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından cesaret kazandığı söylenen Rusya yanlısı silahlı gruplar Ukrayna'nın doğusunda birçok kamu binasını işgal etmişti. Ukrayna hükümeti ilk haftalarda sert bir müdahale gerçekleştirmemesine rağmen son günlerde yürüttüğü operasyonları artırmaya başladı. Putin hem bu operasyonların durması hem de Rusya yanlılarının referandumu ertelemesi için çağrıda bulundu. Fakat Putin'in çağrısı her iki taraftan da olumlu karşılık bulmadı. Rusya yanlıları referandum yapacaklarını, Ukrayna hükümeti ise referanduma engel olacaklarını ve tanımayacaklarını söylüyor.