Rusya yanlıları Kırım Tatar Milli Meclisi'ni bastı

Rusya yanlıları Kırım Tatar Milli Meclisi'ni bastı

Kırım'ın başkenti Akmescit'te Rusya yanlısı göstericiler Kırım Tatar Milli Meclisi binasını basarak Ukrayna bayrağını indirmeye çalıtılarak binadaki n Kırım Tatarlarına saldırdı

Kırım'ın başkenti Akmescit'te 21 Nisan tarihinde saat 11.00 sularında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) binasından Ukrayna bayrağını indirmek için yaklaşık 30 Rusya yanlısı milisin bulunduğu otobüs Kırım Tatar Milli Meclisi’ne geldi. 

Milisler merdiven kullanarak Ukrayna bayrağını indirdi ve yerine Kırım bayrağını astı. İndirilen Ukrayna bayrağını kendileriyle götürdü.

“Kırım Vakfı” Başkanı Rıza Şevkiyev, QHA’ya yaptığı açıklamada, milislerin bulunduğu otobüsün yanında polis arabasının bulunduğunu ancak polislerin olaya karışmadığını bildirdi. 

Çatışmanın yaşandığını kaydeden Riza Şevkiyev, “Görevlilerimiz milisleri durdurmak için dışarı çıktığında, milisler onları itmeye ve dövmeye başladı. Kadınları savunmak için gelen adamı ise yıktılar ve tekmelemeye başladılar. Bir süre böyle devam etti. Polis arabası milislerin otobüsü önünde duruyordu. Hatta milislerin gelmesinden bir saat önce de orada duruyordu. Yani her şey polisle anlaşıp yapıldı. Ben resmi olarak 102 numarasını arayarak polisi çağırdım ama kimse gelmedi” diye anlattı. 

Rıza Şevkiyev, “Kırım Vakfı baş muhasebecisi, KTMM Basın Sekreteri Lilya Muslimova ve Zodiye Saliyeva olmak üzere görevlilerimize ağır manevi zarar verildi. Bazı yerleri morardı. Dövülen adamı ise tanımıyorum” diye kaydetti.

Milisleri getiren otobüsün, milislerin nöbet tuttuğu Lenin meydanında durduğunu kaydeden Rıza Şevkiyev, “Olayı tüm dünyaya bildirdik, kiminle uğraştığımızı görsünler, meydana gelenlerden Kırım iktidarının haberdar olduğundan eminim” dedi.

Kaynak: QHA