Rusya, Ukrayna'nın doğalgazını tamamen kesti

Rusya, Ukrayna'nın doğalgazını tamamen kesti

Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan Rusya'nın doğalgaz sevkiyatını tamamen durdurduğunu açıkladı

Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan, Rusya’nın Ukrayna’ya doğal gaz sevkiyatını durdurduğunu belirterek, "Altını çizmek isterim ki Ukrayna olayların bu şekilde gelişebileceğine hazırlıklıydı" dedi. 

Prodan, Bakanlar Kurulu öncesi yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna’ya doğal gaz sevkiyatını durdurduğu belirtti.

Sadece Avrupa’ya transit gaz için sevkiyat yaptığını bunun da günlük 185 milyon metre küp olduğunu ifade eden Prodan, Ukrayna’nın bu duruma hazırlıklı olduğunu vurguladı. 

Prodan, "Altını çizmek isterim ki Ukrayna olayların bu şekilde gelişebileceğine hazırlıklıydı. Ukrayna’nın ihtiyacı olan ve aynı zamanda Avrupa ülkeleri için gereken güvenli transit gazı sağlayacağız" diye konuştu.

Rus enerji firması Gazprom, Ukrayna’nın kendilerine olan 4,5 milyar dolarlık doğal gaz borcunu tahsil edebilmek için Stockholm’daki Uluslararası Tahkim Kuruluna başvurduğunu açıklamış,  Ukrayna enerji şirketi Gazprom  ise buna karşılık olarak maruz kaldığı zararı gerekçe göstererek Rus Gazprom hakkında aynı mahkemede 6 milyar dolarlık dava açmıştı.

KRİZİN İSMİ: 60 DOLAR

Moskova, Ukrayna'nın toplam borcunun 3 milyar 400 milyon dolar olduğunu belirterek bunun 2 milyar dolarlık kısmının acilen ödenmesini istiyor. Gazprom'un doğalgaz fiyatında yaptığı yüzde 80'lik artışı haksızlık olarak değerlendiren Ukrayna ise borcunu ödemeye yanaşmıyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında Ukrayna'nın Rusya yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç  görevdeyken yapılan anlaşma gereği Ukrayna doğalgazın bin metrekübünü 268 dolardan almaya başladı.

Ukrayna’nın devrik Devlet Başkanı Yanukoviç'in Nisan ayında sokak çatışmaları sonucu görevi bırakmasının ardından Moskova bu rakamı 485 dolara yükseltti.

Ukrayna yönetimi borçlarını ödemek için fiyatın bin metreküpte 326 dolara çekilmesini isterken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin son teklifinin 385 dolar olduğunu söylüyor. İki teklif arasında ise 60 dolarlık bir fark var .

Rusya'nın 2006 ve 2009 yıllarında Ukrayna'ya gaz sevkiyatını kesmesi Avrupa'da enerji krizine neden olmuştu. 
Avrupa, doğalgaz ihtiyacının beşte birini Rusya'dan karşılıyor ve bunun da yarısı Ukrayna üzerinden sevk ediliyor.