Rusya: Ukrayna Nükleer füze Çizimlerimizi Türkiye'ye Satacak

Rusya: Ukrayna Nükleer füze Çizimlerimizi Türkiye'ye Satacak

Rusya, Ukrayna'nın Rusya savunmasının belkemiğini oluşturan bir balistik füzenin çizimlerini Türkiye'ye satmak için çalışma yaptığını iddia ediyor

Rusya, Ukrayna’nın yeni yönetiminin, nükleer başlık taşıyabilen “Şeytan” füzesinin çizimlerini Türkiye ve üçüncü ülkelere satmak için temaslarda bulunduğu iddiası Rus basınında. Rusya'da yayınlanan ve Putin yanlısı olarak bilinen Rossiyskaya Gazeta'nın haberine göre Rus Dışişleri, Ukrayna'yı resmi olarak uyardı. Uyarıda, Kırım'ın ın Rusya’ya bağlanmasının intikamını almak için, Rusya savunmasının belkemiğini oluşturan bir balistik füzenin çizimlerini, Ukrayna'nın  Türkiye dahil üçüncü ülkelere satmaya çalıştı ileri sürüldü.

Gazeteye göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Ukrayna’ya ciddi uyarı” başlıklı bir yazılı açıklama yayınlayarak, Kiev yönetimini, nükleer başlık taşıyabilen P-36M2 “Voyevoda” füzelerinin teknik çizimleri üçüncü ülkelere satmaya çalışmakla suçladı. NATO tarafından “Şeytan” füzesi olarak adlandırılan P-36M2 füzeleri Ukrayna’da üretiliyor. Rusya, Şeytan füzelerini nükleer savunma şemsiyesinin en önemli parçası olarak görüyor. Ayrılabilen birçok nükleer başlık taşıyan bu füze, aynı zamanda ABD ve NATO’nun kurmakta olduğu füze kalkanına da direnebilen en ciddi silah olarak gösteriliyor.

Rus Dışişleri Bakanlığının açıklamasında şöyle denildi: “Ukrayna’nın içine sürüklendiği kaos ortamına rağmen şimdiki Kiev yönetiminin stratejik silahlar ve özellikle P-36M2 “Voyevoda” füzesi sırlarını dünyaya sızdırmayacağını umuyoruz. Ukrayna’nın Lahey’de imzalanan ‘Füze Teknolojilerini Yaymama Anlaşmasını’ imzaladığını da hatırlatırız. Bu temennimizi dile getirmekle birlikte son zamanda basında yer alan bazı haberler bizde kuşku uyandırmıştır. Füzenin üretildiği Ukrayna’nın Dnepropetrovsk bölgesindeki Yujmaş fabrikası yetkililerinin dış ülkeleri ziyaret ederek bu füzeyle ilgili görüşmeler yaptıklarını öğrenmiş bulunuyoruz. Rusya yönetimi, Kiev’deki yeni iktidarı bu tür davranışlardan kaçınmalarını ısrarla tavsiye ediyor.”

Rossiyskaya gazetesinde yer alan bu haberle bağlantılı bir başka haberde ise, bir Ukrayna heyetinin Şeytan füzesi çizimlerini satmak amacıyla Türkiye’yi ziyaret ettiği iler isürüldüo.