Rusya, Suriye'de Hastane ve Okulları Hedef Alıyor

Rusya, Suriye'de Hastane ve Okulları Hedef Alıyor

Rusya, Suriye'de 4 ayı aşkın süredir düzenlediği hava saldırılarında Halep, İdlib, Lazkiye, Dera illerinde muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerdeki 22 hastane ve 27 okulu vurdu.

Rusya, Suriye'de 4 ayı aşkın süredir düzenlediği hava saldırılarında Halep, İdlib, Lazkiye, Dera illerinde muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerdeki 22 hastane ve 27 okulu vurdu.

Rusya'nın Suriye'de "terörle mücadele" iddiasıyla düzenlediği hava saldırıları terör örgütü DAEŞ unsurlarından çok, ılımlı muhalifleri ve bu grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halkı hedef aldı. DAEŞ'in kontrolündeki noktalara düzenlenen Rus saldırıları sınırlı kaldı.

Rusya, 30 Eylül 2015'ten bu yana saldırılarını, İdlib, Hama, Humus, Halep, Şam, Dera ve çevrelerinde muhaliflerin elinde olan bölgelere yoğunlaştırdı. Saldırılarda, cami, hastane, fırınların yanı sıra okul ve kreşleri de hedef aldı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Rusya, şimdiye kadar muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde bulunan 22 hastaneyi hedef aldı. Halep, İdlib, Lazkiye ve Dera vilayetlerinde muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde bulunan hastaneler Rusların hedefi olurken, 8 hastane tamamen kullanılmaz hale geldi.

Rus savaş uçaklarının vurduğu hastaneler şöyle:

Halep'in Azez ilçesinde bulunan kadın hastalıkları ve çocuk hastaneleri, Halep'in güneyindeki Hadır beldesinde Hadır ve el Ays devlet hastaneleri, Etarib ilçesinde bir sahra hastanesi, Bab ilçesinde bir sahra hastanesi, Anadan Hastanesi, Hreytan Hastanesi

İdlib'in Maret en Numan ilçesindeki Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Hastanesi, Vatan Hastanesi, Orient Hastanesi, Hubeyd Hastanesi, Ebu Duhur Hastanesi, Kafr Nubul beldesindeki sağlık merkezi, Sermin beldesindeki sahra hastanesi,

Lazkiye'nin kuzeydoğusundaki MSF Hastanesi, Yamadiye Hastanesi, Barnas Hastanesi, İhlas Hastanesi,

Dera'nın doğu kırsalındaki Sayde ve Gariye Hastaneleri,

Dera ilinde Rus savaş uçaklarının yoğun uçuşları ve saldırıları nedeniyle 7 hastane ise tedbiren faaliyetlerini durdurdu.

'SALDIRILAR İNSANLIĞA ve VİCDANA SIĞMAZ'

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, dün, Halep ve İdlib'te 5 sağlık kuruluşu ile 2 okula düzenlenen füze saldırıları sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kişinin öldüğünü bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de, masum sivilleri hedef alan hava saldırılarını kınayarak, "Esed rejimini ve destekçileri, uluslararası gereklilik olan masumların hayatını korumayı yeterince hesaba katmadan, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun (ISSG) Münih'te dahil olmak üzere, masumlara yönelik saldırıların son bulması için yapılan ortak çağrılara rağmen uçmaya devam ediyor. Bu durum, Rusya'nın Esed rejiminin kendi halkına karşı gösterdiği vahşiliği durdurmasında istekliliğini ya da becerisini göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise, "Şiddetle kınadığımız bu saldırılar, hiçbir şekilde insanlığa ve vicdana sığmadığı gibi, uluslararası hukuktaki karşılığı da açık bir savaş suçudur. Rusya Federasyonu işlediği bu suçlarla Suriye'deki iç savaşın daha da derinleşmesine ve bölgede tehlikeli bir tırmanmaya yol açmaktadır. Rusya Federasyonu, Suriye'yi barış ve istikrardan giderek uzaklaştıran bu eylem ve saldırılarına derhal son vermediği takdirde, daha büyük ve ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınması kaçınılmaz olacaktır" ifadelerine yer vermişti.

OKULLAR DA HEDEFTE

Rusya, Suriye'de yaklaşık 4 aydır düzenlediği hava saldırılarında ılımlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde bulunan 27 okulu vurdu.

Muhalif çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) tarafından 14 Eylül 2013'te oluşturulan ve başbakanlığını Suriyeli politikacı Ahmed Tuma'nın yaptığı Suriye Geçici Hükümeti'nden alınan bilgiye göre, Rusya'nın şimdiye kadarki saldırılarında 14'ü Halep, 6'sı İdlib, 3'ü Şam, 1'i Rakka ve 1'i Deyr ez Zor'da olmak üzere 25 okul bombalandı.

Son olarak, dün, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Halep'in Azez ilçesinde iki okulun vurulması sonucu 6 çocuk hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Saldırının ardından BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric 11 Ocak'ta, "Okullara ve sağlık kuruluşlarına saldırıların son haftalarda rutin hale gelmesi endişe verici" ve "Saldırı uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlalidir. BMGK'nın 2254 sayılı kararı sivillere, hastane ve okul gibi sivil amaçlı binalara saldırıların derhal durdurulmasını istemişti" ifadelerini kullanmıştı. 

Halep'te Anjara ve Atarib ilçeleri, Hur, Kefer Dael, Kefer Maya, Manak ve Yakid el Adas köylerindeki okullar da Rusların hedefi oldu. 

İdlib'te Carcanaz, Cisr eş Şuğur, Maarat Numan ve Sarmada ilçeleri ile Rami ve Kansafra beldeleri, Şam'da da Duma ilçesi ve Deyr Asafil beldesi, Rus hava saldırılarına hedef olan okulların bulunduğu diğer muhalif bölgeler.

'SİVİL SEYRETLME'YE DEVAM

Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava saldırılarında sivil yerleşimlerdeki okul, hastane, cami, fırınları hedef alması, daha önce Çeçenistan'da uyguladığı "sivil seyreltme" taktiğini akla getiriyor. Çeçen savaşçıları kara gücüyle alt edemediği için hedefi sivillere yönelten Rusya, katliam ve korkutma yoluyla sivilleri yerlerinden etmişti.

Çeçenistan'da olduğu üzere tüm Suriye'yi savaş alanına dönüştürme politikası izleyen Rusya, Esed'in kara saldırılarına havadan destek sağlayarak sivillerin muhaliflere verdiği desteği kırmaya çalışıyor. Rusya, bu yolla halkın yerel savaşçılara desteğini kesmesi için fiziksel ve psikolojik baskı oluşturmayı amaçlıyor. Söz konusu politika, destek kesilmeyince, halkı göçe zorlayıp, göç yollarındaki savaş nedeniyle sıkışan halkın savaşçılara verdiği desteğin sona ermesi sağlamayı hedefliyor. Bu taktiğin bir diğer amacı da tüm coğrafyanın savaş alanına çevrilebilmesi için kritik bölgelerdeki sivillerin göç ettirilmesi. Saha sivillerden arındırılınca, Rusya'nın hava saldırıları çok daha yoğun bir hal alabilecek. Böylece düzensiz savaşan muhaliflere karşı Rus ordusu atış üstünlüğü elde etmiş olacak.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'ne (SNHR) göre, 30 Eylül 2015'ten beri Rus saldırılarında okul, hastane, cami gibi 163 yapı vuruldu.

Sivil savunma ekiplerinden alınan bilgiye göre, 26 Ocak itibariyle Rus hava saldırıları sonucu muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde toplam bin 815 sivil hayatını kaybetti.