Rusya, Srebrenitsa Tasarısını Veto Etti

Rusya, Srebrenitsa Tasarısını Veto Etti

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulan Srebrenitsa soykırımını kabul eden tasarıyı veto etti

İngiltere tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi(BMGK)'ne sunulan Srebrenitsa soykırımını tanıma tasarısı, konseyin beş daimi üyesinden biri olan Rusya tarafından veto edildi.
BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesinden biri olan Rusya'nın veto hakkı bulunuyor.
İngiltere, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırladığı BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını dün BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sunmuştu. 

Tasarıda "Srebrenitsa'da işlenen soykırım ve bu savaşta işlenen kanıtlanmış tüm savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar en sert biçimde kınanır" ifadesi yer alıyordu.
Kabul edilmesi durumunda BMGK kararıyla da Srebrenitsa'da soykırım işlendiği kabul edilmiş olacaktı.
UCM SOYKIRIM DEMİŞTİ

Uluslararası Adalet Divanı ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, daha önce Srebrenitsa'da işlenen suçları soykırım olarak nitelendirmişti.

İngiltere'nin tasarısında, Bosna Hersek'te uzlaşı için Srebrenitsa'da yaşananların soykırım olarak kabul edilmesinin gerektiği vurgulanarak suçun mahkemeler tarafından nitelendirilen tanımı olan "soykırım" terimini kullanmanın reddinin uzlaşıyı engelleyeceğine işaret edilmişti. 

Srebrenitsa'da soykırımın engellemesi konusunda başta BM olmak üzere uluslararası toplumun başarısızlığına değinilen tasarıda, bu tür olayların gelecekte yaşanmaması için önleyici tedbirler alınması gereğine vurgu yapılıyordu.