Rusya sebze-meyveyi Türkiye'den alacak

Rusya sebze-meyveyi Türkiye'den alacak

AB, ABD ve Kanada'dan sebze, et, balık ve süt ürüntlerinde ithalatı yasaklayan Rusya, bu ihtiyacını karşılamak için Türkiye'nin kapısını çaldı. Ankara'da konuyla ilgili görüşmeler yapılıyor

Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa ve ABD ile ilişkileri bozulan Rusya'nın uyguladı tarım ve hayvancılık ürünleri ithalatının yasağı Türkiye'nin işine yaradı. Rusya, ihtiyacını karşılamak için Türkiye ile görüşmelere başlıyor.

Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi Rosselhoznadzor ve Türkiye Tarım Bakanlığı bugün Ankara'da düzenlenecek toplantıda Rusya'ya gönderilecek ürünlerin hacimlerinin artırılmasını görüşecekler.

Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, "Rosselhoznadzor Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseenko önderliğinde üst düzey yetkililerinden oluşan heyet Türkiye Tarım Bakanlığı yetkilileriyle görüşmek için Ankara'ya geldiler. Bugün düzenlenecek toplantıda Türkiye'den Rusya'ya gönderilecek balık, süt ürünleri, sebze ve meyve hacminin artırılması masaya yatırılacak" ifadeleri kullanıldı.

Aynı zamanda, Rusya'ya ihracat yapan Türk şirketlerinin sayısının genişletilmesi konusuda görüşülecek. Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert, Türkiye Tarım Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil ile 8 Ağustos'ta yaptığı telefon görüşmesinde ön anlaşmaya varmışlardı.

Rusya'ya bir yıl süreyle yaptırım uygulayan Avustralya, AB, ABD, Norveç ve Kanada'dan sığır eti, domuz eti, tavuk, balık, peynir, süt ve meyve sebze ithalatı tamamen yasaklanmıştı.

Rusya'ya yaptırım uygulamayan Türkiye bu yasaklar sebebiyle ihracat hacmini artırmayı planlıyor.

AA