Rusya Kur'an meali yasağını kaldırdı

Rusya Kur'an meali yasağını kaldırdı

Rusya, 2013'te yayınlanmasına yasak getirdiği Elmar Kuliyev mealini mahkeme serbest bıraktı.

Rusya’da 2013 yılında Elmar Kuliyev tarafından hazırlanan Kur’an-ı Kerim mealine getirilen yasak, Müslümanların yoğun baskısı sonucu kaldırıldı.

Rusya Müslümanları açısından 2013 yılının en önemli olaylarından birisi Elmar Kuliyev tarafından Rusça’ya çevrilen Kuran-ı Kerim mealinin yasaklanmasıydı. Son yıllarda Rusya mahkemeleri İslami yayınları ‘aşırı’ ilan ediyor ve durum hadislerin de yasaklanması ile Müslümanlar açısından daha da vahim bir hal alıyordu.

2013 yılının 17 Eylül tarihinde Novorossiyski’nin Oktyabr Mahkemesi sadece Rusya Müslümanları açısından değil dünya Müslümanları açısından da tarihi bir karara imza atarak Elmir Kuliyev mealini yasakladı. Bölge Müslümanları yasağa tepki gösterdi ve yasağın kaldırılması için girişimlerde bulundu. Diğer İslami yayınların yasaklanmasından sonra bölgedeki Müslüman aydınları girişimlerde bulunmuş ancak başarı sağlanamamıştı. Ancak 2002 yılında Suudi Arabistan’da yayımlanan meale uygulanan yasak, Krasnodar eyalet mahkemesi tarafından kaldırıldı. Yasağın kaldırılması sırasında önemli görev üstlenen avukat Murad Musayev kararın diğer İslami yayınlar üzerindeki yasağın kaldırılması için emsal teşkil edeceğini söyledi.(İbrahim Ali/ Dünya Bülteni)