Rusya Kırım'ı Askeri Üs Haline Getirdi

Rusya Kırım'ı Askeri Üs Haline Getirdi

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Kırım'ın ilhakını sağlayan imzasının üzerinden tam bir yıl geçti.

 Kırım yarımadasının Rusya'ya ilhakını sağlayan imzanın üzerinden tam bir yıl geçti. Son bir yılda yarımadanın sosyal, siyasi ve ekonomi hayatında büyük değişiklikler oldu, bölge askeri üs haline geldi. Bu değişiklikler en çok Kırım Türklerini etkiledi.
Geçen yıl şubat ayında eli silahlı Rus yanlısı gruplar, Kiev'de yaşananları gerekçe göstererek Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunu bastı ve Rusya yanlısı milletvekillerinin referandum kararı almasını sağladı.
Böylece, 16 Mart 2014'de yapılan referandum ve 18 Mart'ta Kremlin'deki katılım töreninin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in anlaşmayı 21 Mart'ta imzalamasıyla, yarımadanın Rusya'ya ilhak sürece tamamlanmış oldu.
Ruslar ilhaktan sonra ilk iş olarak Ukrayna televizyonlarının Kırım'da izlenmesini engelledi. Parlamento binasındaki Rusça, Ukraynaca ve Tatarca yazılı "Kırım Özerk Cumhuriyeti" ifadesi değiştirildi, yerine sadece Rusça "Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi" yazıldı. Dokuz ay sonra diğer iki diller de eklendi. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca ülkenin resmi dile olarak kabul edilmesine rağmen, okullarda Rusça zorunlu, diğer diller seçmeli ders oldu. Birinci sınıf öğrencilerinin kitaplarına İncil'den bölümler eklendi.
Yarımadada saatler bir saat ileri alınarak Moskova'yla aynı zaman dilimine girildi. Kırım'ın yeni yönetimi, Rusya vatandaşlığına girme zorunluluğu getirdi, Rus pasaportu verildi. Anayasa değiştirilerek, Rusya Federasyonu Anayasası'nın hükümleriyle aynı yapıldı.
Kaynak : AA