Rusya: İsrail Saldırısı Yolcu Uçaklarına Tehdit Oluşturdu

Rusya: İsrail Saldırısı Yolcu Uçaklarına Tehdit Oluşturdu

Rusya: İsrail, Şam ve Beyrut havalimanlarına yolcu uçakları inerken Suriye'ye hava saldırısı düzenledi...


İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırısı hakkında açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye'ye ait hava savunma sistemlerinin kullanımının kısıtlanması için saldırıların Şam ve Beyrut havalimanlarına yolcu uçakları iniş yaptığı sırada düzenlediğini belirtti.


Hava saldırısının detaylarını kamuoyuyla paylaşan Konaşenkov, "İsrail'e ait 6 F-16 savaş uçağı, Lübnan hava sahasından Suriye topraklarına hava saldırısı düzenleyerek iki yolcu uçağı için tehdit oluşturdu. İsrail ordusunun saldırısı, Rusya'ya ait olmayan yolcu uçakları Beyrut ve Şam havalimanlarına iniş yaptığı sırada düzenlendi" dedi.
'ŞAM'DAKİ YOLCU UÇAĞI HMEYMİM ÜSSÜNE YÖNLENDİRİLDİ'

Olası bir trajedinin önlenmesi için Suriye hükümet güçlerinin hava savunma ve radar sistemlerini kısıtlı olarak devreye soktuğunun altını çizen Konaşenkov, bu sayede Şam'daki hava trafik kontrolörlerinin yolcu uçağını tehlikeli bölgeden çıkarıp Rus Hmeymim üssünün yedek hava meydanına yönlendirmeyi başardığını vurguladı.
'SURİYE, 16 HAVA BOMBASINDAN 14'ÜNÜ İMHA ETTİ'

Konaşenkov, İsrail güçlerinin saldırı sırasında 16 GBU-39 tipi güdümlü hava bombası kullandığı ve bunların 14'ünün Suriye hava savunma araçlarıyla imha edildiği bilgisini paylaştı.

Öte yandan 2 hava bombasının Suriye ordusu 138. tugayının lojistik merkezine (Şam'ın 7 kilometre batısı) isabet etmesi sonucu 3 Suriyeli askerin yaralandığını kaydeden Konaşenkov, lojistik merkezinde çıkan yangının kısa sürede söndürüldüğünü de aktardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in dün gece Suriye'nin başkenti Şam'a düzenlediği hava saldırısı ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

 

Açıklamada, "Edinilen bilgiye göre 25 Aralık akşamı geç saatlerde Lübnan'ın hava sahasında bulunan İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait 6 adet F-16 uçağı, Şam'ın kenar mahallelerine saldırı düzenledi. Suriye tarafı maddi zarara uğradı, 3 asker yaralandı. İsrailliler tarafından fırlatılan 16 güdümlü bombanın 14 tanesinin Suriye'nin hava savunması tarafından vurulması dikkat çekici" dendi.

Saldırıyı gerçekleştiren İsrail uçaklarının bir kez daha Şam ve Beyrut havalimanlarına doğru inişe geçmiş bulunan sivil uçakları ‘siper haline getirdikleri' belirtilen açıklamada, "Hem saldırılar, hem de onların düzenleniş şekli tarafımızda ciddi endişelere yol açtı. Suriye'nin egemenliğinin ve 1701 sayılı karar dâhil, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarındaki maddelerin kaba ihlali söz konusu" ifadelerine yer verildi.

 

sputnik