Rusya IŞİD'e değil Sivillere Bedel Ödetiyor

Rusya IŞİD'e değil Sivillere Bedel Ödetiyor

Rusya şu ana kadar "teröristler"e ait 2 bin 84 hedefi vurduğunu açıklasa da, aslında büyük ölçüde ılımlı muhalifler ve sivil yerleşimleri hedef aldı.

Rusya'nın Suriye'de "terörle mücadele" iddiasıyla düzenlediği hava saldırıları IŞİD unsurlarından çok, ılımlı muhalifleri ve bu grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halkı hedef aldı. IŞİD'in kontrolündeki noktalara düzenlenen Rus saldıları sınırlı kaldı.

Rus Savunma Bakanlığı, dün 30 Eylül'den bu yana Suriye'de düzenlediği hava operasyonlarında toplam bin 631 uçuş gerçekleştirildiğini ve 2 bin 84 hedefin vurulduğunu açıklamıştı. Operasyonlarda IŞİD ve El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin elindeki 52 eğitim kampının, 40 patlayıcı imalathanesinin ve 155 mühimmat deposunun imha edildiği iddia edilmişti. 

Ancak açıklamaların aksine, Rus hava saldırıları ilk gününden bu yana İdlib, Hama, Humus ve Halep'in kuzeyinde muhaliflerin elindeki bölgelerde yoğunlaştı. 14 Ekim itibariyle Halep'in güneyi de Rus hava saldırılarının hedefi haline geldi. 

Rus hava saldırılarıyla eş zamanlı olarak Esad güçlerinin karadan Hama ve Humus'un kuzeyi ile Halep'in güneyine düzenlediği operasyon, muhaliflerin kontrolündeki Türkiye sınırına yakın bölgelere doğru kısa sürede yüzbin kişiyi aşan bir göç dalgasını tetikledi. 

Özellikle son 20 gündür Halep'in güney kesimi, yeni bir insanlık dramına sahne oluyor. Binlerce kişi ev ve işyerlerini terk ederek Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetinin kuzeyine doğru göç ediyor. 

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric dün yaptığı açıklamada, 5-30 Ekim arasında Halep, Hama ve İdlib'de en az 123 bin 842 kişinin yerlerinden olduğunu duyurdu. Dujarric, yerinden edilenlerin çoğunun halen bu illerin kırsal kesimlerinde olduğunu, bazılarının da Türkiye sınırının yakınındaki kamplara yöneldiğini söyledi. 

BM açıklamasında, göç dalgasının başladığı 5 Ekim tarihi, 30 Eylül'de başlayan Rus hava saldırılarının ivme kazandığı günlere denk geliyor.