Rusya: İran Konusunda  Söz Vermedik

Rusya: İran Konusunda Söz Vermedik

Rusya: İran’ın Suriye’den çıkmasına dair bir söz vermedik

ars haber ajansının haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Şam’ın onayı ile Suriye’de bulunmasından dolayı İran’ın Suriye’deki askeri varlığının meşru olduğunu belirtti ve Moskova’nın İran’ın Suriye’den çekilmesine dair herhangi bir söz vermediğini söyledi.

12 Kasım’da Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) zirvesinde bir araya gelen Rusya Devet Başkanı Vladimir Putin ile Amerikan Başkanı Donald Trump, Suriye konusunda ortak bir bildiri yayımlamıştı.

Ortak bildiride, her iki tarafın da Suriye’nin ulusal egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlı olduğu, Suriye sorununun askeri çözümünün bulunmadığı, terörle mücadelenin sürdürülmesi gerektiği ve ABD ve Rusya’nın Suriye’deki askeri temaslarının sürmesinin önemi vurgulandı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ortak bildirideki bazı hususların belirsiz olduğuna dair bir soru üzerine ortak bildirinin yoruma açık olmayacak bir şekilde düzenlendiğini söylerken; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, da Rusya’nın İran’ın Suriye’den çekilmesi konusunda herhangi bir söz vermediğini belirterek İran’ın Suriye’deki askeri varlığının yasal olduğunu ifade etti.

İsrail, İran’ın Suriye’deki askeri varlığından duyduğu kaygıları dile getirerek Amerika’nın Suriye konusunda Rusya ile yaptığı anlaşmaların bu kaygıyı gidermediğini vurguluyor ve ABD ile Rusya arasında Suriye konusunda yapılan anlaşmaya tepki gösteriyor.