Rusya, Çin'e S-400 füze sistemi satacak

Rusya, Çin'e S-400 füze sistemi satacak

Rusya, Çin'in 2011'den beri ilgilendiği S-400 füze savunma sistemini ihraç etmeye hazırlanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni S-400 hava savunma sisteminin Çin'e satılmasına yeşil ışık yaktı.
Çin Global Times internet sitesinde yer alan habere göre, bu sistem Japonya ile bir anlaşmazlığın olduğu Tayvan Boğazı ve Doğu Çin Denizi'nde bulunan adalar arasındaki hava sahası için Pekin'e avantaj sağlıyor.
Pekin 2011'den beri bu savunma sistemi ile ilgileniyor. Rusya Ulusal Savunma İhraç Şirketi Genel Müdürü, geçtiğimiz Ocak ayında Kommersant gazetesine verdiği mülakatta, Rusya'nın iki yıl önce bu sistemi almak isteyen ülkelerle görüşmelerde bulunduğunu ancak Rus Ordusu'nun faydalanmasını sağlamak için görüşmelerin askıya alındığını söyledi. Sistemin 2016 yılına kadar ihraç edilmeme ihtimali var.
Çin ile yapılacak muhtemel anlaşmadan dolayı güvenlik yetkilileri, hem Rus Ordusu'nun bu sistemi kullandığından ötürü etkileneceği noktasında hem de Çin'in bu sistemdeki teknolojiyi öğrenip kendi sistemlerini geliştirme hususunda endişe duyuyor.
Çin'in S-400 sistemini almayı ne kadar arzu ettiği tam bilinmese de Kommersant gazetesine göre Çin her iki taburdan birini teçhiz etmeyi istiyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu daha önce Rusya'dan hava savunma füze sistemi ve başka bir komuta sistemi almıştı. Bu sistemler, Pekin ve Şangay savunması için kullanılıyor. Tayvan ve tartışmalı Diaoyu adaları hava sahası da bu sistemle kontrol edilebilir.