Ruslar'dan Ebola aşısı

Ruslar'dan Ebola aşısı

Rusya, ebolaya karşı 3 aşı geliştirdiklerini ve aşıların 6 ay içinde de hazır olacağını duyurdu. BM ise salgının boyutunu, "Virüs bizden çok önde gidiyor. Zaman bizim aleyhimize işliyor" diye tanımladı

Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği rakamlara göre şimdiye kadar 4 binin üzerinde kişinin ölümüne sebep olan ebola virüsüne çare bulabilmek için bilim adamları aralıksız çalışıyor. Rusya Sağlık Bakanı Veronika Skvortsova, ebola için 3 farklı aşı geliştirildiğini ve aşıların önümüzdeki 6 ay içinde kullanıma hazır olacağını açıkladı. Rusya'daki bir televizyon programında konuşan Skvortsova, aşılardan birinin klinik deneylere hazır olduğunu da ifade etti. Hastalığın patlak verdiği ilk ülkelerden biri olan Gine'ye gönderilen sağlık ekiplerinin incelemeleriyle ağustos ayında da deneysel bir aşı ürettiklerini duyuran bakan, yeni aşıların geliştirilmesinde ebola virüsünün aktif olmayan nesillerinden de yararlanıldığını belirtti. Ebola virüsüne karşı geliştirilmiş efektif bir aşı henüz bulunmuyor. 

BM: VİRÜS BİZDEN ÇOK ÖNDE 
BM Ebola Misyonu Direktörü Anthony Banbury ise krizin ulaştığı noktanın büyüklüğünü gözler önüne serdi. BM Genel Kurulu'na Gana'dan video bağlantı yapan Banbury, "Dünya daha önce böyle bir şey ile karşılaşmamıştı. Şu aşamada zaman en büyük düşmanımız. Virüs bizden çok önde ilerliyor" diyerek acilen harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. IMF Başkanı Christine Lagarde ise virüsün daha çok 3 ülkenin sınırları dahilinde olduğunu, tüm Afrika'nın etkilendiğini söylemenin yanlış olacağını belirterek, "Afrika ülkelerini değil, ebolayı tecrit edelim" dedi. BM Ebola Özel Temsilcisi David Nabarrao ise son dönemde ölü sayısında ani bir yükseliş yaşanan hastalığın yok edilmesi için 3 ay gibi bir sürenin makul bir hedef olduğunu söyledi. 

ÖLEN HASTAYLA İLGİLENEN PERSONEL DE EBOLA OLDU
ABD'de ebola virüsü nedeniyle hayatını kaybeden ilk hasta olan T.Eric Duncan'la ilgilenen bir sağlık çalışanının test sonuçlarının pozitif çıktığı açıklandı. Kimliği saklı tutulan sağlık görevlisi, Teksas'ta gözetim altına alındı. Virüsün ABD'ye sıçramasıyla beraber ülkedeki önlemler ise artırıldı. New York'taki John F. Kennedy havaalanında Liberya, Sierra Leone ve Gine'den gelen yolcular üzerinde ebola taraması başlatıldı. Yolcuların ateşleri ölçülürken, havaalanı çalışanları da maske takarak önlem almaya çalışıyor. İspanya'da ebola teşhisi konulan hemşirenin sağlık durumununsa iyiye gittiği belirtildi.