Ruhani: Yemenliler Aslında ABD'yi Küçük Düşürdüler

Ruhani: Yemenliler Aslında ABD'yi Küçük Düşürdüler

ABD radarlarının ve büyük hava savunma sistemlerinin atılan füzeler ve İHA'lar karşısındaki zaafı inkar edilemez. Yemenliler aslında ABD'yi küçük düşürdüler ve Suudi Arabistan'a silah temin edenleri uyardılar...

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere New York’ta bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD ile müzakereye ilişkin değerlendirmede bulundu.

Ruhani, BM Genel Kurul görüşmeleri sırasında Amerikan Fox News kanalı muhabirine verdiği röportajda, “ABD Başkanı Donald Trump, herhangi bir müzakereden önce kaybolan güveni yeniden sağlamalı.”dedi.

New York'ta Donald Trump’la görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin Ruhani, “Bunu yapmak için ilk önce güven inşa etmeliyiz.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Ruhani ayrıca, ABD’nin bölgesel politikasını eleştirerek, “Amerika, bölgede terörün destekçisi ve adım attığı her yerde  terörizmi yayıyor.” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "ABD radarlarının ve büyük hava savunma sistemlerinin atılan füzeler ve İHA'lar karşısındaki zaafı inkar edilemez. Yemenliler aslında ABD'yi küçük düşürdüler ve Suudi Arabistan'a silah temin edenleri uyardılar." dedi.

 

Saudi Aramco saldırısıyla ilgili "Yemen ordusunun füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı yapma kapasitesinin olduğuna inanmak istemedikleri için İran'ı suçladıklarını" savunan Ruhani, şunları kaydetti:

"İran'ı suçlayanlar, Yemenlilerin askeri gelişmişliği konusunda gerçekçi bilgiye sahip değil. Gözlerini kapatmış ve sadece şüphe oluşturmakla yetiniyorlar. ABD radarlarının ve büyük hava savunma sistemlerinin atılan füzeler ve İHA'lar karşısındaki zaafı inkar edilemez. Yemenliler aslında ABD'yi küçük düşürdüler ve Suudi Arabistan'a silah temin edenleri uyardılar."

 

İran, Çin, Fransa, Almanya, Rusya, ve İngiltere dışişleri bakanları bugün New York’ta nükleer anlaşmanın son durumunu görüşmek üzere toplanacak.

Avrupa Birliği (AB) Dış Eylem Servisi'nden yapılan açıklamada, "İran, Çin, Fransa, Almanya, Rusya, ve İngiltere dışişleri bakanları nükleer anlaşmanın son durumunu görüşmek üzere bugün New York’ta toplanacak." belirtildi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin başkanlık yapacağı toplantıya İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başta olmak üzere Çin Dışişleri Bakanı, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İngiltere Dışişleri Bakanı katılacak.

Toplantıda nükleer anlaşmanın etkin ve tam bir şekilde uygulanmasının yolları masaya yatırılacak.