Ruhani, İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni'yi Kabul Etti

Ruhani, İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni'yi Kabul Etti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD ve Batılı ülkeler tarafından ülkesine yönelik uygulanan 'ekonomik yaptırımların sürdürülmesi için hiçbir neden olmadığını' söyledi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ruhani, İran'a resmi ziyarette bulunan İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni'yi kabul etti. Ruhani, Tahran ile Roma arasındaki ilişkilerin üst seviyelere taşınması gerektiğine vurgu yaptı.

İtalya'nın, İran ile "5+1 grubu" arasında yürütülen nükleer müzakerelerde yapıcı rol oynadığına işaret eden Ruhani, "gerçek olmayan sebeplerle İran'a dayatılan yaptırımların başta Avrupa Birliği olmak üzere herkesin zararına olduğunu" belirtti.

İran'ın, müzakerelerde verdiği taahhütlerin tümüne bağlı kaldığını vurgulayan Ruhani, "Nükleer müzakereler süresince tüm dünya, İran'ın iyi niyet ve çabalarına şahit oldu. İran'ın müzakereleri ciddiyetle sürdürdüğü artık herkes için açık bir gerçek. Bu konunun çözüme kavuşması için müzakereden başka yol yok" görüşünü dile getirdi.

Ruhani, nükleer müzakerelerin "ortak noktaların ve karşılıklı güvenin elde edilmesi temeline dayalı olduğunu, İran'ın yaptırımların tek aşamada kaldırılması gerektiğine inandığını" kaydetti.

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni de ülkesinin nükleer müzakereleri desteklemeye devam edeceğini, sağlanacak anlaşmanın İran, İtalya ve tüm dünya ülkelerinin lehine olacağına inandıklarını ifade etti.

Gentiloni, müzakerelerde sağlanacak anlaşmanın İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını içermesi gerektiğini belirtti.

AA