Ruhani İle Merkel Arasında Kritik Görüşme

Ruhani İle Merkel Arasında Kritik Görüşme

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “İran, nükleer müzakerelerde gerekli esnekliği gösterdi, şimdi sıra karşı tarafın adım atmasında” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer enerji müzakerelerinde gelinen nokta konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü.

İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının anlaşmanın temelini oluşturacağını belirten Ruhani, karşılıklı güvenin önemine değindi.

Her iki tarafın da yararına olacak kazan-kazan anlaşması için çalıştıklarını vurgulayan Ruhani, "İran, nükleer müzakerelerde gerekli esnekliği gösterdi, şimdi sıra karşı tarafın adım atmasında" diye konuştu.

Ruhani, Almanya ile tarihi ve geleneksel ilişkilerin yeni dönemde eskinin eksikliklerini de telafi edecek şekilde gelişmesi temennisinde bulundu.

Başbakan Merkel de nükleer müzakerelerde gelinen noktadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi, "Almanya müzakerelerin olumlu yönde ilerlemesini destekleyecek. Nükleer enerji programıyla ilgili tereddütlerin giderilmesi herkesin faydasına olacak" dedi.

Kendilerinin de İran'a yaptırımların kaldırılmasından yana olduklarını belirten Merkel, "Almanya, nihai bir anlaşmaya varılması için çaba gösterecek" ifadesini kullandı.

Merkel, İran ile ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer müzakereler ve bölgesel konularla ilgili Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ve İngiltere Başbakanı David Cameron'la da perşembe günü telefonda görüşmüştü.