Ruhani Ekonomi Konusunda Hesap Verdi

Ruhani Ekonomi Konusunda Hesap Verdi

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ekonomi konusunda ilk kez Meclis'te hesap verdi

İran meclisi zayıf ekonomik büyüme ve yükselen işsizlik konusundaki soruları yanıtlaması için  ilk kez Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den yanıt istedi. 2015'te P5+1 ülkeleri ile nükleer anlaşmaya imza atarak İran- Batı  ilişkilerindeki gerilimi düşüren Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump'ın mayısta anlaşmadan ülkesinin imzasını çekmesiyle özellikle muhafazakar kanadın baskısı altında. 

 

Meclis'e davet edilen Ruhani yaptığı konuşmada kabinesinin performasını övdü, ülkedeki ekonomik sorunların Washignton'ın Tahran'a ekonomik yaptırım uygulmasıyla başladığını savundu.

Ülkede ekonomik sorunlar ve yüksek fiyatlar nedeniyle ocakta başlayan eylemler yaklaşık 80 şehre yayılmış ve eylemlerde en az 25 kişi hayatını kaybetmişti.

'EYLEMLER TRUMP'I NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇEKİLMESİ İÇİN KIŞKIRTTI'

"Eylemler Trump'ı nükleer anlaşmadan çekilmesi için kışkırttı" diyen Ruhani milletvekillerinden kabinesini desteklemesini ve hükümet karşıtı bir tutum takınmamalarını talep etti.

Ekonomik sorunların önemli olduğunu söyleyen Ruhani "Ama daha önemlisi birçok insanın İslam Cumhuriyeti'nin geleceğine olan inancını kaybetmesi ve onun gücünden şüphe etmesidir" diye konuştu.

'İNSANLAR ABD'DEN DEĞİL BİZİM ANLAŞMAZLIKLARIMIZDAN KORKUYOR'

 

"Bir krizle karşı karşıyayız diyemeyiz. Kriz yok. Eğer kriz var dersek bu toplum için bir sorun ve daha sonra da bir tehdit olur" diyen Ruhani " İşsizlik, döviz, kaçakçılık hakkında konuşabilirsiniz. Ama bence sorun insanların gelecek hakkındaki fikirleri. İnsanlar ABD'den değil bizim anlaşmazlıklarımızdan korkuyor. Eğer insanlar bizim birleştiğimizi görürse sorunların çözüleceğini anlarlar" ifadelerinikullandı.

ABD bu ay İran'ın altın ve diğer değerli metallerdeki ihracatını hedef alan yeni yaptırımları devreye sokmuştu. İran'ın petrol ihracatını hedef alan 2. dalga yaptırımlar ise kasımda başlayacak.

Ruhani "İran'ın başarısına karşı olan ABD planına izin vermeyeceğimiz konusunda İran halkına garanti vermek istiyorum" diyen Ruhani  "Beyaz Saray'daki bir grup İran karşıtının bize komplo kurmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLLERİ RUHANİ'NİN YANITLADIĞI 5 SORUDAN 4'ÜNÜ TATMİN EDİCİ BULMADI


Milletvekilleri Ruhani'ye hükümetin yükselen işsizlikle mücadeledeki başarısızlığı, yavaş ekonomik büyüme,riyaldeki değer kaybı ve sınırdaki kaçakçılıkla ilgili 5 soru yöneltti.

Milletvekilleri ayrıca finans ve döviz piyasasında hükümetin neden reform yapmadığını ve nükleer anlaşmanın imzalanmasına karşı neden hala İran'ın küresel finans hizmetlerine sınırlı erişimi olduğunu sordu.

Oturum sonrasında yapılan oylamada meclis Ruhani'nin yanıtlarından sadece birini tatmin edici buldu ve diğer 4 konuyu gözden geçirilmesi üzere yargı birimlerine havale etti. Milletvekillerinin kabul ettiği tek yanıt uluslararası bankacılık sektörünün yaptırımlarının hükümetin kontrolü dışında kalması oldu.

Milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Ruhani'yi azletme ve görevden alınması için oylama hakkı var ancak şu aşamada mecliste böyle bir önerge beklenmiyor. İran meclisi pazar günü riyaldeki değer kaybı ve ekonomik durumun kötüleşmesi nedeniyle  Ekonomi ve Maliye Bakanı Mesud Kerbasiyan'ı görevinden azletmişti.