Ruhani: Dünya Güçleri 11 Eylül'den Beri Terörü Yayıyor

Ruhani: Dünya Güçleri 11 Eylül'den Beri Terörü Yayıyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "dünya güçlerini" 15 senedir terörü yaymakla suçladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "dünya güçlerini" 15 senedir terörü yaymakla suçladı.
 Ruhani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, dünyanın güçlü ülkelerini 11 Eylül saldırılarının yaşandığı 2001 yılından bu yana terörü yaymakla suçlayarak, bu ülkelerin "kendi vatandaşları için güvenli bir ortam oluşturmak bahanesiyle farklı baskı metotları geliştirerek ve askeri müdahalelerle", daha güvensiz bir dünya ortaya çıkmasına yol açtığını söyledi.
 Suudi Arabistan'ın bölgede "nefret ideolojisi" yaydığını söyleyen Ruhani, "Suudi hükümeti kalkınma ve bölgesel güvenlik vizyonu konusunda ciddiyse bölücü politikalarından ve komşularının haklarına saygısızlık etmekten vazgeçmesi gerekir." diye konuştu.
 Ruhani, ABD Yüksek Mahkemesi'nin, İran'ın, 1983'te Beyrut'taki bombalı ve diğer saldırılarda ölen Amerikan askerlerinin ailelerine ödeyeceği tazminatın, İran Merkez Bankasının ABD'deki dondurulmuş fonlarından tahsil edilmesi yönünde verdiği kararı da eleştirdi.
 Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Ruhani, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya (P5+1) arasında geçen sene imzalanan anlaşmayı, "tarafların her biri için kazan-kazan yaklaşımı" olarak değerlendirdi.