Ruhani: ‘ABD’ye Ölüm’ Sloganı ABD Halkını Hedef Almıyor

Ruhani: ‘ABD’ye Ölüm’ Sloganı ABD Halkını Hedef Almıyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “ ‘ABD’ye Ölüm’ sloganı, Amerikan halkını hedef almıyor. Halkımız ABD’lilere saygı duyuyor” dedi.

ABD'de yayın yapan CBS televizyonundan Steve Kroft'a konuşan Ruhani'ye nihai nükleer anlaşmanın imzalanmış olmasına karşın, İran yönetiminin üst düzey isimlerinin de katıldığı cuma namazlarında ‘ABD'ye Ölüm' ve ‘Büyük Şeytan' gibi ifadelerin halen kullanıldığı hatırlatıldı.

Sloganın ABD halkını hedef almadığını savunan Ruhani, “İran halkı, hiçbir ülke ile savaşma niyetinde değil. Ama ABD, İran halkının ulusal çıkarlarına karşı eylemlerle bulunmuştur. Dolayısıyla insanların bu konudaki hassasiyetlerini göstermesi anlaşılır” ifadelerini kullandı.

‘GEÇMİŞİ UNUTAMAYIZ'

Şah Rıza Pehlevi'ye karşı başlatılan ayaklanmada, ABD'nin son ana kadar ‘saldırgan biçimde' Şah'ı desteklediğini ve sekiz yıl süren İran — Irak savaşında da Saddam Hüseyin'in yanında olduğunu kaydeden Ruhani, “İran halkı, bunları unutmayacak. Geçmişi unutamayız ama aynı zamanda gözlerimiz geleceğe odaklanmalı” diye konuştu.

‘ABD İYİ NİYETİNİ GÖSTERİRSE İLİŞKİLERİMİZ DEĞİŞİR'

İran ile ABD arasında yıllarca süren düşmanlık, görüş ayrılığı ve güven eksikliğinin kısa sürede ortadan kalkamayacağının altını çizen Ruhani, “Şimdi önemli olan, iki ülkenin geleceğe yönelik hangi adımları atacağıdır. Gerilimin azalması için şimdiden ilk adımlar atıldı” dedi. Ruhani, ABD'nin düşmanca tutumundan uzaklaşıp iyi niyetini göstermesi halinde ikili ilişkilerin gelecekte değişeceğini de söyledi.