Robert Fisk'ten Kriz Yorumu

Robert Fisk'ten Kriz Yorumu

Independent Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Türkiye ile ABD arasındaki gerginliğin asıl nedeninin rahip Andrew Brunson olmadığını söyledi.

Independent Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, rahip Andrew Brunson'ın 2 yıla yakın tutukluluğunun Türkiye- ABD krizinin temel nedeni olarak gösterilen tezlerin bir kelimesine dahi inanmadığını söyledi. İşte Fisk'in gazetedeki Türkiye- ABD krizini değerlendirdiği analizi;

giltere merkezli haber sitesi The Independent'ın Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Türkiye- ABD krizini değerlendirdi. Köşesinde Andrew Brunson'ın tutukluluk nedeninin iki ülke arasındaki krizin nedeni olarak gösterilmesine karşı çıkan Fisk, ABD Başkanı Trump'ın, insan hakları ihlalleri konusunda pek çok şeyi önemsemediğini, rahip Brunson'ın tutukluluğuna ise iki yıl boyunca ses çıkarmadığını ileri sürdü.

ASIL NEDEN S-400'LER Mİ?

İki ülke arasındaki gerginliğin nedenlerini okuyucularına başlıklar halinde sıralayan Fisk, krizin temelini Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze sistemini alması ve ABD'nin YPG'ye yaptığı silah yardımına Türkiye'nin karşı çıkmasına bağladı. Bu durumun Türkiye'yi Rusya ve İran'a yakınlaştırdığını da ileri süren Fisk, bu ayrışmada Suudi Arabistan'ın ABD saflarında yer aldığını yazdı.

ERDOĞAN, TRUMP'IN PLANINI BOZDU

Robert Fisk'e göre krizin derinleşmesindeki bir diğer nedeni ise Türkiye- İran ilişkileri! Türkiye'nin, ABD yönetiminin İran'a yönelik yaptırımlarını kabul etmediğine işaret eden Fisk, Ankara yönetiminin Tahran'dan petrol almayı sürdürmesinin Trump'ın oyununu bozduğu yorumunda bulundu.

KATAR- TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Köşesinde Türkiye- Katar ilişkilerini de değerlendiren Fisk, Katar'ın Suriye'nin yeniden inşasında aktif rol alacağını iddia etti. Bu stratejik hamlenin Türkiye'ye nakit akışını hızlandıracağını belirten Fisk, ileri ki süreçte Ankara ve Şam yönetiminin bir kez daha yakınlaşabileceğini ileri sürdü.