Robert Fisk: Rusya Suriye'de Neyin Peşinde?

Robert Fisk: Rusya Suriye'de Neyin Peşinde?

Putin'in Suriye'deki en büyük hedefilerinden birinin Ukrayna'da konusunda kendisine karşı birleşen ve uzun süredir Suriye'de istediğini başaramayan batılı liderlere "bir ders vermek" olduğu belirtiliyor.

Robert Fisk, The Independent Gazetesi'nde yer alan 'Rusya'nın Suriye'deki varlığını irdeleyen makalesinde, "Putin, askerlerini Suriye’ye sadece Beşar Esad ile dayanışma göstermek için yollamadı. Askerleri Tartus etrafındaki Rus üslerine konuşlandırmasının sebebi Esad’i iktidarda tutmak da değil. Söylemeye dahi gerek yok. Ayrıca Putin Moskova’nın sıcak denizlerdeki, Akdeniz’deki, yegâne limanını da kaybetme endişesi yaşamıyor." diyerek şu ifadeyi kullandı: Putin zafer istiyor. 

Putin'in, batı kamuoyunda son derece önemsenen antik Palmira kentini alma planları yaptığını savunan Fisk, bu yolla ABD ve Avrupalı liderlerin aşağılanacağını ileri sürdü. 

"Putin, Rusya’nın hazinelerini Suriye’deki ölüm çukuruna Şam’daki adamının devrilişine müsaade etmek için dökmüyor." diyen Fisk şöyle devam  etti: Peki, Palmira’dan sonra ne gelecek? Halep’in büyük kısmının geri alınması mı (oldukça riskli bir plan), İdlib’e yönelmek mi yoksa kuşatmayı arttırıp IŞİD’in başkenti Rakka’ya girmek mi? Rejimin çöl şehri Deyrezzor’da kuşatılmış garnizonu için kesinlikle bir rahatlama olacak. Ancak Suriye çölünün etrafında atılacak müphem ve dâhice adımlar cesur yahut gözü pek olanlara kazandırmıyor. Eğer Rusya ve Suriye planlarını uygularsa, emin olun ki IŞİD de kendi kovanında başka planları devreye sokacaktır. Örneğin isyancıların 3 yıl önce denediği gibi Şam’ın merkezine bir saldırı yapabilirler.