Robert Fisk: 'Netanyahu ile Obama Gerilimini Abartmayın'

Robert Fisk: 'Netanyahu ile Obama Gerilimini Abartmayın'

Ünlü gazeteci Robert Fisk, Netanyahu’nun tartışmalı ABD ziyareti öncesinde Obama ile İsrail Başbakanı arasındaki “gerilimi” yazdı.

Benyamin Netanyahu yarın Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu ABD Kongresi’nde konuşacak. İran’la ABD arasında devam eden müzakereleri eleştiren bir konuşma yapması beklenen İsrail Başbakanı’nın ziyareti, Demokrat Parti’nin İsrail yönetimiyle arasında gerginliğe neden oldu. Netanyahu’nun Cumhuriyetçilerin davetiyle ABD Kongresi’ne konuşacak olması, İsrail’de 17 Mart’ta yapılacak seçimler öncesindeki bir manevra olarak değerlendiriliyor.
‘FARKLARI YOK’
Bugün konuyla ilgili bir makale kaleme alan ünlü gazeteci Robert Fisk, Obama-Netanyahu gerginliğinin abartılmaması gerektiğini yazdı. Fisk, “Amerika ve İsrail arasında fark var mı? Hayır yok” başlığını taşıyan makalesinde Demokratlarla Netanyahu arasındaki gerilim konusunda şunları yazdı:
Bize Demokratların üzgün olduğu söyleniyor. Obama’nın –gerçekten- çok ama çok kızgın olduğu anlatılıyor. Ama Demokratların sıradaki başkan adayı Bibi için sorun teşkil etmiyor. Hatırlarsanız bize geçen yaz Gazze’deki katliam konusunda “tüm suçu belirli bir tarafa atma”nın mümkün olduğundan emin olmadığını, “zira savaşın neden olduğu sis perdesi altında ne olduğunu bilmenin imkansız olduğunu” söyleyen Hillary idi. Medyada çıkan haberler ne olup bittiğini örtüyor olabilirdi. “Çoğu zaman yapılan haberler nedeniyle paylaştığınız acının, kadınların, çocukların ve diğer her şeyin gerçeğe yaklaşmayı çok zorlaştırdığını düşünüyorum.” Yani muhabir sayısı ne kadar az olursa ölen kadınlar, çocuklar ve “diğer her şey” hakkındaki gerçeğe o kadar yaklaşılacak; hepimiz bunu anladık. New York Times’a göre liberal Siyonistlerin Hillary’nin Bibi’ye çok fazla yakınlaşmış olmasından endişe etmelerine şaşmamalı...
 
Ünlü gazeteci makalesinin sonunda Netanyahu’nun İran’ın “kitle imha silahları” ve IŞİD’in “uluslararası terör”le bağlantıları konularına değineceğini belirttikten sonra şöyle devam etti: “Bibi’nin New York’ta doğmamış olması ne üzücü... Öyle olsaydı ABD Başkanı Netanyahu’ya sahip olabilir ve İsrail ve Amerikan hükümetleri arasında bir fark varmış gibi yapmaktan da kurtulabilirdik.”

Kaynak: sol