Rıza Sarraf ABD'de Tutuklandı

Rıza Sarraf ABD'de Tutuklandı

İran asıllı işadamı Rıza Sarraf'ın, ABD’nin Miami kentinde tutuklandığı bildirildi...

Sarraf'ın, İran hükümeti ve diğer tarafların yaptırımlardan kurtulmak için kurduğu mekanizmanın bir parçası olduğu iddia edildi.

Reuters'ın haberine göre, İran asıllı işadamı Rıza Sarraf'ın İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı belirtildi. 

ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılanaçıklamada, Sarraf'ın 19 Mart'ta gözaltına alındığı ve bugün çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı ifade edildi. Ulusal Güvenlikten Sorumlu Başsavcı Yardımcısı John P. Carlin, Sarraf'la birlikte aynı suçlamalardan iki kişinin daha arandığını söyledi. İran vatandaşı olan kişilerin, 29 yaşındaki Kamelya Cemşidi ve 65 yaşındaki Hüseyin Necafzade olduğu açıklandı.

75'ER YIL HAPİS CEZASI

Bölge yargıcı Richard Berman'ın baktığı davada, savılık her üç zanlı için ABD'yi dolandırmaktan 5 yıl, ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve karapara aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75'er yıl hapis istedi.

​New York Bölge Savcısı Preet Bharara, Zarrab'ın işlediği iddia edilen suçların sıralandığı 21 sayfalık iddianamenin açıklanmasının ardından davayla ilgili yaptığı açıklamada “Bu sanıklar, yıllarca İran ve İranlı şirketlere yönelik yaptırımları ihlal ettiler ve dünya genelinde karapara akladılar” dedi.

FBI Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez ise “2010'dan 2015'e kadar yaklaşık beş yıl boyunca zanlılar İranlı kuruluşlar adına finansal faaliyetler yürüterek İran'a karşı ABD ve uluslararası ekonomik yaptırımları ihlal ettiler” diye konuştu.

​İddianamede Zarrab ve diğer zanlıların adlarına yürüttükleri işlemler sayesinde fayda sağlayan İranlı kuruluşların, ABD'nin kara listesinde yer alan Bank Mellat, İran İslami Devrim Muhafızları'yla bağlantılı İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), Naftiran Intertrade Company Ltd. (NICO), Naftiran Intertrade Company Sarl (“NICO Sarl”), Hong Kong Intertrade Company (HKICO) ve İran inşaat ve enerji şirketi MAPNA Group olduğu belirtildi. Zarrab'ın bu ağa bağlı Türkiye'deki şirketleri ise Royal Holding A.Ş., Durak Döviz Exchange, Al Nafees Exchange, Royal Emerald Investments; Asi Kıymetli Madenler Turizm, ECB Kuyumculuk İç ve Dış Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Güneş General Trading LLC olarak sıralandı.