Ricciardone'ye yol göründü, gidiyor

Ricciardone'ye yol göründü, gidiyor

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, 2011'in başından beri sürdürdüğü görevinden Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ayrılıyor.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası emekli oluyor. Ve eylül sonunda NATO'ya en yakın düşünce kuruluşu olarak bilinen Washington'ın köklü kurumlarından Atlantik Konseyi'nin başkan yardımcılığını üstlenmeye hazırlanıyor.
Ricciardone'nin Türkiye'deki tecrübesine rağmen Türkiye araştırmalarını değil "Refik Hariri Ortadoğu Merkezi Direktörü" unvanıyla Ortadoğu bölümünü idare etmesi bekleniyor.
Atlantik Konseyi Başkanı Fred Kempe, Ricciardone'nin yeni göreviyle ilgili yaptığı açıklamada "Ortadoğu'nun tarihindeki en kritik dönemlerinden birinde, Francis Ricciardone'nin dünyanın pek de kolay olmayan bölgelerinde edindiği liderlik tecrübesi Atlantik Konseyi'ne güç katacaktır" derken, Ricciardone de Hürriyet'e bir açıklama gönderdi.
Büyükelçi, ayrılma kararıyla ilgili şunları söyledi: "Türkiye'de kalan aylarımın her gününü heyecanla beklerken, bu sonbaharda başlayacak yeni görevimde Türk ve bölgedeki diğer dostlarımla yakın iletişimde kalmak için de sabırsızlanıyorum. Vedalara başlamak için çok erken, o işi yaza bırakacağız."
36 seneyi aşkın dışişleri kariyerinde Ricciardone, Ankara'daki büyükelçiliği öncesinde, Mısır, Filipinler ve Palau büyükelçilikleri görevlerinde bulundu. Arapça, Türkçe, Fransızca ve İtalyanca bilen Ricciardone, Washington'ın en önemli Arabistlerinden biri olarak biliniyor. İran ve Afganistan'da geçirdiği yıllardan gelen tecrübesi ise Ricciardone'yi bölgeyi en yakından bilen uzmanlardan biri yapıyor.
NORMALDEN FAZLA BİLE KALDI
Ricciardone'nin Eylül sonunda Washington'da yeni görevine başlaması beklenirken, üst düzey bir Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada Ricciardone için şunları söyledi: "Büyükelçi Ricciardone, Ankara'da ABD'yi temsil ederken sıradışı bir profesyonellik ve Türkiye'deki halk için derin bir duygusal yakınlık sergiledi. Ayrılması, büyükelçilerin normal rotasyonunun bir parçası ve ABD Dışişleri Bakanlığı prosedürlerini teyit ediyor. Aslında Büyükelçi Ricciardone, ABD Hükümeti'nin hayati bir NATO müttefiği ve kadim ortak Türkiye ile ilişkisine verdiği değer nedeniyle normal ayrılma zamanının bile ötesinde kalmayı kabul etmişti."
YENİ BÜYÜKELÇİ JOHN BASS
Diplomatik kaynaklar, şimdi Ricciardone'nin yerine atanacak muhtemel ismin ise halen Dışişleri Bakanı John Kerry'nin özel kalem müdürlüğünü yürüten, ABD'nin eski Tiflis Büyükelçisi John Bass olduğunu aktardılar. Üst düzey bir Amerikan Dışişleri yetkilisi, Bass'ın Ricciardone'nin ardından Ankara'daki Amerikan misyonunun başına geçip geçmeyeceği yönündeki sorumuza, "Bass'ın Türkiye büyükelçiliği için bir sonraki aday olacağını teyit edebilirim" dedi.
SENATO ONAYI GEREKLİ
Henüz Beyaz Saray'dan duyurusu yapılmayan Bass'ın adaylığının daha sonra ABD Senatosu'ndan onay alması gerektiğinden, konu hassas sayılıyor. Ve tam da Türk-Amerikan ilişkilerinin her zaman gerginliğe gebe dönemi, 1915 Olayları'nın yıldönümü 24 Nisan haftasına denk gelen yeni büyükelçinin kim olacağı sorusuna bu yüzden Washington'da kimse bir yorum yapmak istemiyor. Nitekim göreve Başkan Obama tarafından 2010 Temmuz'unda aday gösterilen Ricciardone'nin Ankara Büyükelçiliği de uzun süre sürüncemede kalmış ve Senato'daki onayına Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback tarafından engel getirilmişti. Obama sonunda Ricciardone'yi 2010 sonunda Senato'nun tatilde (recess) olduğu bir sırada Başkanlık yetkilierini kullanıp Kongre'yi bypass ederek Ankara'ya gönderebilmişti. Ricciardone'nin Senato onay süreci ise 2011'de tamamlanmıştı.
Beyaz Saray Sözcüsü Laura Lucas da, Ricciardone'nin ayrılması konusundaki yorumunu sorduğumuzda, "Büyükelçinin planları konusunda sizi Dışişleri'ne yönlendiririm" dedi. Lucas, ABD'nin yeni Ankara büyükelçisi konusunda ise yorumda bulunmadı.