Rehine krizi koltuktan etti

Rehine krizi koltuktan etti

Musul'un kontrolünü elinde tutan IŞİD, Türk rehinelerin Türkiye'ye teslim edilmesi konusunda ısrarcı davranan Vali Haşim el-Cemmas'ı görevden aldı. IŞİD, Cemmas'ın yerine 5. günde Ezher El Ubeydi'yi Musul Valisi olarak atadı.

IŞİD'in Musul Valisi Haşim el-Cemmas, rehin alınan Türk diplomatların serbest bırakılması konusunda ısrarcı olunca koltuğundan oldu. Cemmas, konsolosluğun basıldığı gün, kent konseyi ile yaptığı toplantıda Türk diplomatların teslim edilmesi gerektiği konusunda görüş bildirdi. Her biri ayrı bir fraksiyonu temsil eden 12 isimden 4'ünün itirazı üzerine rehinelerin tesliminin ertelendiği kaydedildi. Zira eski Baasçıların da çoğunlukta olduğu 'Nakşibendi Erleri' grubunun kentin Erbil çıkışında bulunan Hamdaniye semtini elinde tutması ve konsey içinde etkili olmaları, rehinelerin teslim alınmasını erteledi. Dün sabah bir kez daha 12 kişilik Kent Konseyi'ni toplayan Vali el-Cemmas'ın itiraz eden 3 grubu ikna etmesine rağmen Nakşibendi Er'lerini ikna edemediği ve çıkan tartışmalar sonrasında Cemmas'ın görevden alınarak eski Baasçı Ezher el-Ubeydi'nin valilik görevine atandığı kaydedildi.

CEMMAS'TAN İTİRAZLAR

Baskından hemen önce tahliye hazırlıklarını tamamlayan ve kişisel eşyalarını çantalar içinde konsolosluk bahçesine getiren Türk görevlilere ait eşyaların, alıkoyulma sonrası militanlarca talan edilmesi de Cemmas'ın tepkisine neden oldu. Özel eşyaların ve bazı gizli evrakların hiç dokunulmadan sahiplerine verilmesi gerektiğini dile getiren Cemmas, konsey üyelerinin sert direnişiyle karşılaştı. Cemmas'ın Türk konsolosluk binasının IŞİD tarafından kullanılmasına da karşı çıktığı öğrenildi.

Barajı patlatırız

Beş günden buyana Musul, Tikrit ve el-Anbar kentlerini elinde tutan IŞİD, Bağdat'a doğru ilerleyişini sürdürüyor. Iraklı güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre 1400 kadar IŞİD militanının başkente sızdığı kaydedilirken, IŞİD'in korkunç Bağdat planına Yeni Şafak ulaştı. IŞİD eylemlerinin giderek Sünni direnişe dönüştüğü Irak'ta, örgüt saflarına Sünni gençlerden yoğun katılımın olduğu kaydedildi. Çarşamba gününden itibaren Bağdat'ta aktif kent savaşlarına başlamayı planlayan IŞİD, Maliki yönetimi ve askerlerinin direnmesi durumunda Musul Barajı'nı patlatarak Kerkük, Selahaddin ve Bağdat'ı sular altında bırakma tehdidinde bulundu.

İŞGALE DİRENİŞ OLURSA...

Tikrit ve el-Anbar'ın ardından rotayı Bağdat'a çeviren IŞİD, 5 günde değişik kentlerden 11 bin gencin örgüte katılımını sağladı. Irak ordusunun güçlü silahlarını da eline geçirerek ilerleyen örgüt, özellikle iletişim sistemlerini Saddam Hüseyin döneminde görev almış eski Baasçı subaylar sayesinde kullanmaya başladı. Bağdat'ta birkaç güne kadar 'işgal' hareketine girişmesi beklenen IŞİD, 'kendilerine yönelik tehditler artarsa' Musul Barajı'nın ana gövdesini patlatıp Kerkük, Selahaddin ve Bağdat'ta adeta tufana yol açacaklarını ifade etti. Baraj patlatılırsa 3 kentte binlerce kişinin ölebileceği belirtiliyor.

Barzani: Korkuya yer yok

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye'nin talep etmesi halinde Musul Başkonsolosluk çalışanlarının serbest bırakılması için yardıma hazır olduklarını bildirdi. 'Rehine eylemini şiddetle kınıyoruz' diyen Barzani, Kürdistan bölgesinde iş yapan Türk şirketlerinde görevli vatandaşların da endişeye kapılmamalırın istedi. İşçilerin 'güvende olduklarını' belirten Barzani, 'Hiçbir korku ve tehlikeye yer yoktur' açıklaması yaptı. Bu arada Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de Peşmerge güçlerine yönelik açıklamasında, 'Peşmerge güçleri Kürdistan sınırlarını hassasiyetle korumalıdır' dedi.