Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Referandum sonuçlarına farklı bir bakış

Haydi AB! Göster kendini. “Eğer EVET çıkarsa, Türkiye’nin AB üyeliği HAYAL olur” diyen faşist ver kararını. EVET %52 civarında.. Ama sonuç belli. Ben %58 gibi tahmin ediyordum. Milli iradenin kararı bu. Hani sizin şu kutsadığınız DEMOS böyle buyurdu! Katılım %80 civarında gözüküyor. Referandum geçti. Ama bu yüksek bir değer değil.. CHP saldıracak.

Bu sonuç, CHP ve HDP’nin başarısı değil. Bizim “Beyaz Müslümanlar, AK Parti içindeki AKP’liler ve Beyaz Milliyetçilerin CHP ve HDP’ye armağanı.

Bana kalırsa bu sonuçlar üzerinden farklı okumalar yapmak mümkün. Ama önce şunu kabul edelim. Milletin iradesi bu. Herkesin bu gerçek üzerinde düşünmesi gerekir. Kimse kimseyi denize filan dökmeye kalkmasın. Sakinleşin artık..

Mesela, SP’nin kendi oyu 0.7 idi, son seçimde, bugün bir oylama yapılsa bu oyunun yarısını bile alamaz, ama EVET oylarının en az %1’i kadar negatif etki yapmıştır. Ortaya attığı iddia ve yorumlar, ortada yüzer gezer oyların sahiplerinin zihnini bulandırmıştır.. Kiminin de sandığa gitmesine mani olmuştur. Bu sonuç onları mutlu etmiş midir bilmem ama, durum bu.. Tabii SP daha çok dindar, muhafazakar kesimi etkilemiştir. Yeni Asyacılar da öyle.. Tabii FETÖ’cüler de bu işten azami ölçüde yararlandılar.. Sonuçta SP’nin yaptığı AK Parti’ye de yaramadı, kendine de, bu işten en fazla kazançlı çıkan FETÖ, HDP ve CHP oldu..

Meral Akşener de milliyetçi kesim ve sağcı kesim üzerinde aynı etkiyi yaptı.. Meral Akşener MHP’deki muhaliflerin sesi olduğu gibi, sağ kesim üzerinde de, en azından sandığa gitmelerini engellemek anlamında etkili olmuştur.. Yani Akşener ve arkadaşlarının performansı milliyetçi kanada bir şey kazandırtmamış yine CHP ve FETÖ kazanmıştır.. Bu arada CHP ve HDP Hayır’ın omurgasını oluştururken, MHP içindeki muhalif kanat bu kesimin değirmenine su taşıdı. CHP+HDP+MHP muhalifleri ortak bir cephede buluştular.

Bizim bir de AKP’li “dut yemiş bülbül”lerimiz var. Cumhurbaşkanlığı yapmış, başbakanlık, bakanlık yapmış isimler. Onların sessizliğinden cesaret alan “Beyaz Türkler” gibi “Beyaz Müslümanlar” da en azından sandığa gitmemişlerdir. Onları da bu vesile ile anmak gerek. Onlar da CHP ve FETÖ’nün ekmeklerine yağ sürmüşlerdir, bu tutumları ile.. Keşke Akşener kadar cesur olsalardı..

Sahi o anlı şanlı kanaat önderlerimiz ne yapıyorlardı bu arada. Ortalıkta pek görünmüyorlar, sesleri duyulmuyordu.

Neyse onları da tanımış olduk.. Her kesimden birilerinin sessizliği ötekinin bahanesi oldu. Herkes birbirinin arkasına saklanıyor.. Kendi aralarında bir araya gelince mangalda kül bırakmıyorlar ama, dışarıya karşı derin bir sessizliğe gömülüyorlar..

Sonuçlar üç aşağı beş yukarı belli. EVET %52, HAYIR 48. Katılım %80 gibi. Yazım dizgiye girerken ilk sonuçlar böyle. AK Parti ve MHP en çok İstanbul ve Ankara’da umduğunu bulamadı.

Yurtdışı oylar da aynı doğrultuda. ABD’de Hayır’lar fazlaymış sandık önü anketlere göre. Yani Pensilvanya iyi asılmış.

Bu sonuçta CHP %24, HDP %8 var. MHP’den %7 gitmiş olabilir mi? FETÖ, SP ve Akşener, Gezi bileşenleri, AK Parti içindeki AKP’liler, birtakım “Beyaz Müslüman”ları ve “Beyaz Milliyetçiler”i sandıktan caydırmış ve Hayıra göndermiş olabilirler.

Şimdi, gelinen noktada herkes ayağını milli irade yorganına göre uzatacak..

Akşener kendinin tek başına kamuoyu desteğinin %12,5 olduğunu, MHP’ye genel başkan olsaydı, %25’lik bir oy gücüne sahip olduğunu söylüyordu. Sonuç ortada. Akşener. “EVET oylarının %62’nin üzerinde olması halinde siyasi hayatını noktalayacağını” açıklamıştı. İstifa etmeyecek belki, ama bundan sonra ne yapacağını göreceğiz. Ama bugün sandığa gitmeyen ya da hayır oyu kullanan milliyetçiler büyük ihtimalle şimdiden pişman olmuşlardır. Bıçak sırtı bir durum var.. AK Parti’nin yükselişi devam ediyor. Özellikle Anadolu’da CHP ve HDP erimeye devam ediyor. Güneydoğu oyları da, Ege’den gelen oylar da bunu gösteriyor. Burada AK Parti-MHP koalisyonun en büyük talihsizliği Akşener ve bizim dut yemiş bülbüller.

Uğur Dündar da HAYIR oylarının açık ara önde olduğunu söyledi ve EVET çıkması halinde şirketi kapatacaklarını söyledi. Dündar Halk Tv’de canlı yayında AKAM Başkanı Özkiraz’ın mesajını okudu. Sonuç ortada. Şimdi bekliyoruz.

Sonuç şu: 

AK Parti gücünü koruyor, MHP’de ciddi bir kayıp yok.. CHP ve HDP, SP; Yeni Asyacılar, Akşener, bizim beyaz Müslümanlarla moral buldular.. Evet bu hesaba göre Meral Akşener, FETÖ, SP, Yeni Asyacılar, diğer sol partiler, Gezi bileşenleri, Avrupacılar, Anti Kapitalist Müslümanlar, Marksistler, Anarşistler, LBGT, AK Parti içindeki AKP’liler kalanı CHP ve HDP’ye verdikleri destekle mutlu olabilirler. 

AK Parti’nin kurucu kadrosunda görev yapan Cumhurbaşkanı ve Başbakan, bakanlık yapmış isimlerin sessizliği de dikkat çekici. Bu hesaba göre, AK Parti tabanında onların sosyolojik kat sayısı ortada!

Bu referandum bu anlamda sadece bir Anayasa oylaması değil, Türkiye’nin siyasi topografyasının çıkartılmasında da son derece önemli bir katkı sağlamış oldu.

Bu sonucu herkesin iyi okuması gerek. Dışarıdakiler içeridekileri aldatıyor, yanıltıyor, içeridekiler de dışarıdakileri.. Bir “yalan rüzgarıdır” gidiyor. Birileri kendilerini dev aynasında filan görüyor. Gerçek, basit, yalın ve net. Ve gerçek herkes için en iyi olandır. 

Herkes söyleyeceğini söyledi ve millet kararını verdi. 

Söz milletindir. 

Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 731 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar