"Refah'ı Kapalı Tutmak İnsanlık Suçudur"

"Refah'ı Kapalı Tutmak İnsanlık Suçudur"

Gazze’yi yöneten Hamas Hareketi, Mısır Hükümeti'nin Refah sınır kapısını kapalı tutmaya devam etmesinin insanlık suçu olduğunu söyledi.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum yayınladığı açıklamada, "Mısır yönetiminin sınır kapısını kapatarak Gazze’ye ambargoyu daha da pekiştirmesi, yakıt, ilaç, yardımlar ve binlerce hastanın tedavisine engel olması, bütün ölçüleriyle insanlığa karşı suçtur. Filistin halkı ve Gazzelilere karşı suçtur" dedi.

Berhum, Mısır ve İsrail’i kastederek yaşanacak insani trajedinin sorumluluğunun Gazze’yi kuşatma altında tutan taraflarda olacağını söyledi.

Hamas Sözcüsü, Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması için Arap ve İslam ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada etkinlikler düzenlenmesi için çağrıda bulundu.

3 Temmuz’da Muhammed Mursi’yi görevden uzaklaştıran darbenin ardından Gazze’yi yöneten Hamas ile Mısır arasındaki ilişkiler kötüleşmişti.

Mısır, Müslüman Kardeşler'i 'terör örgütü' ilan etti ve bütün faaliyetlerini yasakladı. Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen Hamas’ın Mısır’daki faaliyetleri de yasaklandı.

Mısır ordusu 16 Mart Pazar gününden beri Refah kentinin Gazze sınırında tünellerin olduğu bölgedeki bazı binaları yıkıyor. 

11 Mart'ta ise İsrail'in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği hava saldırısında İslami Cihad’ın silahlı kanadı Kudüs Tugayları üyesi üç Filistinli hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Al Jazeera