Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Ramazan için küçük hedeflerimiz olmalıdır

Bugün Ramazan-ı Şerife girmiş bulunuyoruz. Rabbim her birimiz ve ümmetimiz için hayırlara vesile eylesin.

Çalışmakta olan dozerler, kepçeler dikkatimi çeker, izlediğim olur. Bazen güçlerinin yetmeyeceği hamleler yaparlar, zorlanıp dururlar. Bıçakları ya büyük bir kayaya veya benzer bir sert zemine denk gelir, vaz geçmek zorunda kalırlar. Daha sonra gücünün yeteceği kadarına sarılır ve azar azar yaparak hedefine ulaşır.

İnsanlar da böyledir, özellikle çocuklar. Güçlerinin yetmeyeceği şeyleri kaldırmaya, taşımaya yeltenirler. Başarsalar bile arkasını getiremezler. Yapmaları gerekeni siz de biliyorsunuz; daha az, daha küçük parçalara ayırarak sürekli yapmaktır doğru olan.

Ramazan dolayısıyla söylüyorum bunları. Bakıyorum da bu vesile ile yazılanlar, söylenenler ya ayakları yere basmayan soyut ütopik şeyler yahut da kolay kolay yerine getirilemeyecek büyük hedefler.

Müslüman bir fert olarak nedense yerine getirebileceğimiz şeyleri bir tarafa bırakarak ümmeti kurtarma işine girişiriz. Böylece ikisini de başarmamış oluruz.

Şöyle bir hatırlamaya çalışalım, geçtiğimiz ramazanlarda dinlediğimiz, okuduğumuz nice soyut ve büyük iddiaların ne kadarını yerine getirebilmişiz? Bu anlamda geçen ramazanlardan hatıra olarak bugüne taşıyabildiğimiz hangi hatıramız var?

Bundan dolayı diyoruz ki, zorlanmadan rahatlıkla yerine getirebileceğimiz küçük hedeflerimiz olmalıdır.

Bir iki tane de olsa erdemli davranış kazanmak, bir iki tane de olsa kötülüklerimizi terk etmek mümkünken kepçemizin ağzını yalçın kayalara vurmayı bırakalım.

İki rekatçık da olsa teheccüde başlayalım ve bir daha bırakmayalım, zaten sahura kalkmıyor muyuz?

Defalarca hatim yapıp Ramazandan sonra bırakmak yerine Ramazandan sonra da her gün sürdürebileceğimiz miktarda Kur'an okumayı adet edinmeliyiz.

Kur'an'la birlikte önceden düşünerek tespit edeceğimiz kitaplardan yarım saatlik bir okuma alışkanlığı kazanmalıyız. Göreceksiniz bu bize büyük bir seviye kazandıracaktır.

Bu Ramazan sadece gıybetten tiksinme işini başarsak inanın az bir kazanç değildir bu. Müslüman kimliğimizin gelişmesine vesile olacaktır. İsterseniz çevrenizde gıybet etmeyen, gıybet ettirmeyen, hiç olmazsa o ortamdan hemen uzaklaşanların nasıl kişiler olduklarına şöyle bir bakın

Uykumuza güzel bir ayar vermek de Ramazandan kazanacağımız şeylerdendir. Bakıyorum nicelerimiz yanlış zamanlarda veya çok uyumaktan kaybetmektedir.

Fıtır sadakamızın arkası gelsin, orada kalmasın, devam etsin. Miktarına bakın, hiç birimize ağır gelecek bir şey değil.

Kısacası bu Ramazan küçük küçük hedeflerimizi hemen belirleyip uygulamaya koyalım diyorum

Rabbim bizleri muvaffak kılsın.

doğruhaber

Bu yazı toplam 1406 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar