Rafsancani’den Suud'a Uyarı

Rafsancani’den Suud'a Uyarı

İran’da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani “Suud yönetimi Yemen’i hedef almasının ardından Ayetullah Nemr’le ilgili idam kararını onaylayarak ikinci bir hataya daha imza attı” dedi.

İran’da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani “Suud yönetimi Yemen’i hedef almasının ardından Ayetullah Nemr’le ilgili idam kararını onaylayarak ikinci bir hataya daha imza attı” dedi. Rafsancani karar uygulanırsa sonuçlarının tehlikeli olacağını ifade etti.

Fars Haber Ajansı’nın haberine göre Hemedan’da açıklama yapan Rafsancani Suud’u hedef aldı ve Suudlu yöneticilerin hem iç siyaset hem de dış siyaset bakımından “olgunlaşmamış” olduklarını ifade etti.

Haşimi Rafsancani “Eğer Suudlu liderler kin dolu kararlarından vazgeçip akıllı bir şekilde hareket etmeye gayret etseler İran da, bölgede ve İslam dünyasında güvenliğin tesisi ve istikrarın sağlanması noktasında yardımcı olmaktan geri durmayacaktır” dedi.

Rafsancani kendisinin Kral Abdullah’la Ayetullah Nemr konusunda daha önceden görüştüğünü ve idam kararından vazgeçmelerini talep ettiğini, Kral Abdullah’ın ise bu talebine olumlu yanıt verdiğini, ancak ölümünün ardından yerine gelenlerin olgun davranmayarak yönetimi tehlikeye attıklarını söyledi.

Rafsancani, idam kararının uygulanması durumunda Şeyh Nemr’in taraftarlarının bu duruma sessiz kalmayacaklarını vurguladı.

Vahhabi liderlerin böyle “tarihi bir hataya” düşmelerini beklemediğini söyleyen Rafsancani “Şeyh Nemr yalnız değildir! Ümmet onun arkasında” dedi.

Suud’un doğusunda ve güneyinde Şii camilerini hedef alan saldırılara işaret eden Haşimi Rafsancani “Bu saldırıların ardında şayet IŞİD varsa tehlike çok büyük boyutta demektir” dedi.

Rafsancani IŞİD ve diğer aşırı gruplarla ilgili olarak bölgedeki ve dünyadaki akil kişilerin çözüm arayışına girmesi gerektiğini, yoksa bu tehlikenin her yere sıçrayacağını ifade etti.

 

 

Kaynak: İslami Analiz