Rafsancani : "Rusya İle Amerika Arasında Fark Yok"

Rafsancani : "Rusya İle Amerika Arasında Fark Yok"

İran’da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani, Rusya’nın Suriye’ye müdahale etmesiyle Amerika’nın müdahale etmesi arasında hiçbir fark olmadığını söyledi.

İran’da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani, Rusya’nın Suriye’ye müdahale etmesiyle Amerika’nın müdahale etmesi arasında hiçbir fark olmadığını söyledi. Rafsancani iyi niyetler ve insani hedefler taşıyan, her türlü siyasi çıkardan uzak uluslararası bir koalisyon kurulmadığı sürece terör sorununu gidermeye yönelik adım atılmasına karşı olduğunu vurguladı.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Fars News’in haberine göre, Rafsancani Hırvatistan Parlamento Başkanı Josip Leko’yla yaptığı görüşmede “Suriye’de süper güçlerin karşı karşıya gelmesi terörle mücadele için bir plana sahip olmadıklarını gösteriyor” dedi.

Rafsancani Amerika ve Rusya’nın müdahalesinin aynı sonuçları doğurduğunu söyleyerek şu açıklamayı yaptı: “Mesela, Batı koalisyonu uçaklarının IŞİD’e 6000 adet hava saldırısı yaptığını söylüyorlar. Aynı şekilde Rusya’nın müdahale etmeye başladığından bu yana 100 hava saldırısı yaptığı açıklandı. Ancak tüm bu operasyonların çokluğuna rağmen sonuçta hiçbir şey elde edilmedi. Niçin müzakere masasına oturmanın askeri müdahaleden daha olumlu sonuçlar getireceği konuşulmuyor? Bu türden yangınlar herkesten çok fakirlerin, güçsüzlerin evlerini ateşe veriyor.”

İran’ın rolüyle ilgili olarak Rafsancani, İran’ın terörle mücadele noktasında tecrübeli olduğunu söyledi. İran’ı terörü desteklemekle suçlayanların aciz siyasetçiler olduklarını, zira modern çağda teröre en çok kurban giden ülkelerden birinin İran olduğunu ifade etti.

Rafsancani Suriyeli mültecilere, özellikle de zor şartlar altında yaşayan kadın ve çocuklara el uzatma çağrısında bulundu.

Hırvatistan parlamento başkanının her geçen gün yayılmaya devam eden terör tehlikesinin gölgesinde bölge ve dünyanın geleceğini nasıl gördüğü hususunda Rafsancani’ye yönelttiği soru üzerine, Haşimi Rafsancani “Teröre çözüm ararken bir yandan geçmişteki hataların bir daha tekrarlanmaması için terörü bu derece yaygınlaştıran sebepler üzerine çalışılması gerekiyor” cevabını verdi. Rafsancani büyüme hırsına sahip bazı devletlerin bölge halklarını hedef aldıklarına dikkat çekti.

Rafsancani Batı’ya da çağrı yaptı ve terörün yayılması karşısında var olan endişelerini gidermek için terörün yayıldığı ülkeleri yeni baştan imar etmeye, bu ülkelerde yaşayan insanlara terör gruplarının kucağına düşmelerine engel olmak için iş imkanları sağlamaya çağırdı.

Haşimi Rafsancani Amerika ve Suud’u işaret ederek bazı ülkelerin Afganistan ve Yemen’de terörle mücadele adı altında işledikleri suçlara değindi ve “Afganistan’ın Kunduz şehrinde fakirler için ’Sınır Tanımayan Doktorlar’ tarafından inşa edilen hastaneyi yıkanlar, Yemen’in köylerinden birinde bir düğünü kana bulayanlar terörle mücadele planlarını dikkatle sürdürdüklerini mi iddia ediyorlar?” dedi.