Rabia Paranoyası Reklamlara Sıçradı

Rabia Paranoyası Reklamlara Sıçradı

Alman GSM Opratörü Vodafone'un Mısır'daki reklamları darbe yönetimini korkuttu. Şirketin, reklam filminde dört dallı yılbaşı ağacı kullanması "Rabia propagandası" olarak yorumlandı ve suç duyurusu yapıldı

Mısır'da da faaliyet gösteren Alman GSM Opratörü Vodafone tarafından yaptırılan reklam kahramanı “Abla Feyte” isimli kukla, Mısır cuntasını korkuttu. Reklamda ülkenin farklı yerlerinde suikast ve bombalama yapılacağına dair gizli mesajlar olduğu iddia edilerek suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusundan sonra Devlet Güvenlik Savcıları anında harekete geçerek şiketin yöneticilerini sorguladı.  

Vodafone tarafından yapılan reklamdaki, yılbaşı ağacının dört adet dalı olduğu ve bu dalların Rabia’yı simgelediği, ağaçta asılmış olan kırmızı lambanın ise bombayı temsil ettiği iddia edildi.  

Abla Feyte’nin ise Mısır’daki bir ticaret merkezinde, graja giriş yapan otomobilleri kontrol eden bir bomba uzmanı köpek olduğu belirtildi. Ülkedeki büyük ticaret merkezlerinden birine  bombalı saldırı düzenleneceği de iddialar arasında yer alıyor.

Devlet güvenlik savcılarının Ahmed Spider adındaki genç bir Mısırlının suç duyurusu üzerine harekete geçtiği bildirildi.

Ahmed Spider’e göre Abla Feyte’nin reklamda söylediği “Anne” Mısır’ı, “Kız” İsrail’i, “Karkura” ajanları, “Mitaf bej” orduyu, “Adda Yektu” ise ordu komutanlarını simgeliyor.

Vodafon yetkilileri ise kendilerine yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu, rakiplerinin şirketi yıpratmak için böyle bir girişimde bulunduğu belirtti.

Gözlemciler Mısır cunta rejiminin işlediği cinayetler nedeniyle gölgesinden biler korkar hale geldiğini, bu nedenle reklamdan bir endişe etmeye başladığını ifade ediyor.

MISIR CUNTASINDA RABİA PARANOYASI

Geçtiğimiz günlerde de, Mısırlı bir hakem, 4 dakikalık uzatma süresini işaret etmek için çok ilginç bir yönteme başvurdu. Cunta yönetiminin baskısından korkan hakem tek eli yerine iki elini kullanarak 4 işareti yaptı.

Mısır'da 3 Temmuz darbesinden sonra Rabiatül Adaviyye Meydanı'nda başlayan direniş, Rabia ismiyle sembolleşmişti. Arapça'da 4 anlamına gelen Rabia işaretini yapanlar ülkede büyük baskılara maruz kalıyor.

İşte o reklam filmi: