Rabia evrensel bir vicdanın hareketi

Rabia evrensel bir vicdanın hareketi

Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, Rabia'nın artık Mısır, Filistin ya da Suriye ile sınır olmayan evrensel bir hareket olduğunu söyledi.

Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, Rabia'nın artık Mısır, Filistin ya da Suriye ile sınır olmayan evrensel bir hareket olduğunu söyledi.

Dilipak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "14 Ağustos Dünya Rabia Günü"nün, dünyanın birçok ülkesinde anıldığını belirtti.

Rabia hareketinin, bölge halkının yaşadığı acıların, öteki halklar için baht kaynağı olabilmesi için evrensel bir vicdan ve eylem zemini olacağını ifade eden Dilipak, "Rabia artık Mısır, Filistin ya da Suriye ile sınırlı değil, evrensel bir harekettir" diye konuştu.

Dilipak, Rabia katliamının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Mısır'daki "cunta"nın hala iş başında olduğuna dikkati çekti. Batılı ülkelerin çıkarları söz konusu olduğunda ilkelerini unuttuğunu, Rabia'nın da batının gerçekleri karşısında, vicdan sahibi, erdemli insanların evrensel bir vicdan hareketi olarak doğduğunu vurgulayan Dilipak, şöyle konuştu:

"Gözleri var görmüyor, kulakları var duymuyor, kalpleri var hissetmiyorlar. Darbeye 'darbe' bile diyemediler. Batı utanmadan, barış ödülü verdiği bir bilim adamını darbeciye danışman yapmaya kalktı. 'Bütün insanlığın hayrına olmayan bir öneri bizim önerimiz olmayacak' diyen, haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun mazlumdan yana zalime karşı olma konusunda tercihini yapan, yaşadığı zamana ve mekana şahitlik eden ve sorumluluk duyan insanların birlikteliğinin ürünü olan Rabia Platformu, adaletten, barıştan, özgürlükten yana yeni bir dünyanın mümkün olduğuna inananların ortak sesidir."

"Bölgede kan ve gözyaşı dinmedi" 

Dilipak, aradan bir yıl geçmesine rağmen bölgede kan ve gözyaşının dinmediğini anımsattı. 

Birinci Dünya Savaşı'nın üzerinden 100 yıl geçtiğini ve bu yüzyıla üç dünya savaşının sıkıştığını belirten Dilipak, "Birinci, ikinci ve adına soğuk savaş denen üçüncü dünya savaşı. Sanki birileri bu yüzyıla yeni bir dünya savaşı daha sıkıştırma çabasında" dedi.

Dilipak, darbe, terör ve bölgesel çatışmalarla kanlı diktatörlüklerin ayakta tutulmaya çalışıldığını ifade etti. Rabia'nın bu anlamda "umudun adı" olduğunu aktaran Dilipak, şunları kaydetti:

"Biz bir yıl sonra da daha kararlı, daha cesur ve daha örgütlü bir şekilde umudumuzu kuşanarak yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Zalimler karşısında susanlardan olmayacağız. Sevgimiz, nefretimizden, merhametimiz gazabımızdan büyük olacak. Bizi öldürmeye gelenlerin bizde dirilmeleri hayalimiz olacak."