PYD'den 'zorunlu askerlik'

PYD'den 'zorunlu askerlik'

PYD’ye bağlı 'asayiş güçleri', özerklik ilan edilen Haseke'deki Cezire Kantonu’nda 18 ile 30 yaş arasındaki Kürt, Arap ve Süryanileri 'zorunlu askeri hizmete' almak için harekete geçti.

Haseke’nin Salihiye Mahallesi ve Tel Temir ve Amuda beldelerinde PYD’ye tabi güçler cumartesi sabahından itibaren çok sayıda genci evlerinden toplamaya başladı. 

PYD’ye bağlı güvenlik güçleri Cezire Kantonu’nda yerleşim birimlerinin giriş noktalarında yaptığı yoklamalarda da çıkarılan yasa kapsamına giren gençleri silah altına almaya başlayacak.

Bir asayiş yetkilisi Al Jazeera’ye, bu uygulamanın askere alma işleminin Kasım ayında başlaması amacıyla sadece isimlerin ve adreslerin kaydedilmesini kapsadığını söyledi.

Bölgedeki Al Jazeera kaynaklarına göre birçok kişi askere yazılma korkusundan dolayı saklanıyor.

Asayiş Genel Komutanlığı konuya ilişkin yayınladığı açıklamada, ‘Cezire Kantonu’ndaki güçlerimiz ve merkezlerimiz 11 Ekim’den itibaren, yaşları 18 ila 30 arasında değişen Arap, Süryani ve Kürt gençlerini, daha sonra ilgili birimlere teslim etmek için belirlenmiş merkezlerde toplamaya başlamıştır’ dedi.

Asayiş, açıklamasında uygulamanın, Cezire Kantonu Yasama Konseyi’nin çıkardığı ‘Savunma görevini ifa’ kanununa göre yapıldığını belirtti.

PYD’nin kontrolündeki Cezire Kantonu’nun çıkardığı askerlik kanununa göre 18 ila 30 yaş arasındaki Kürt gençlerin silah altına alınması öngörülüyor.

IŞİD, 16 eylül'den bu yana Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin kanton ilan ettiği Kobani (Aynul Arab) bölgesini kuşatmış durumda.

 

 
 

 

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera