PYD'den ABD ile işbirliği itirafı

PYD'den ABD ile işbirliği itirafı

PYD, IŞİD'e yönelik hava saldırılarının koordinatlarını kendilerinin verdiğini, ABD ile işbirliği içinde olduğunu ve karada da 5-6 Amerikalının kendilerine yardım ettiğini açıkladı

Suriye'nin kuzeyindeki PKK bağlantılı PYD örgütü, ABD dahil bölgede IŞİD'e saldırı düzenleyen koalisyon güçleriyle işbirliği içinde olduklarını açıkladı. PYD sözcüsü, IŞİD'e yönelik hava saldırılarında operasyonu düzenleyen ülkelerle koordineli bir şekilde çalıştıklarını söyledi. 

Radikal gazetesine konuşan PYD Sözcüsü Polat Can, IŞİD'e havadan saldıran koalisyon güçleriyle nasıl bir ilişki içinde oldukları yönündeki bir soru üzerine, "Kobanê direnişinden önce de içinde Amerika’nın da olduğu birçok ülke ile ilişkilerimiz vardı. Birbirimiz tanıma, görüş alışverişinde bulunma vb. ilişkiler vardı. Kobanê’ye saldırılar gerçekleşince mevcut durumun aciliyeti nedeniyle var olan fikir alışverişleri pratik işbirliğine döküldü. Yani Kobanê’nin acil durumu bazı şeyleri hızlandırdı. Bu konuda hem koalisyon güçlerinin istekleri oldu, hem de bizim. Eğer bir işbirliği söz konusuysa bu en çok zor günlerde, tarafların birbirlerine sahip çıkmasıyla olur." dedi. 

Can, "Yani YPG ve uluslararası koalisyon arasında resmi bir ilişki var diyebilir miyiz?" şeklindeki bir soru üzerine, "Evet" diyerek şöyle devam etti: Şimdi uluslararası koalisyon güçleriyle birlikte hareket ediyoruz. Hem istihbarat olarak, hem askeri olarak, hem de hava saldırılarında direkt işbirliği halindeyiz.

‘KOORDİNATLARI BİZ VERİYORUZ’ 

Devam eden koalisyon hava saldırılarında vurulan hedeflerin koordinatlarının kendilerinden gittiğini belirten Can, "Kobanê’de ve diğer alanlardaki özel bir birimimiz bize koordinatları veriyor, sonra bu koordinatlar YPG tarafından koalisyon güçlerine, oradan da uçaklara aktarılıyor, daha sonra hava saldırıları direkt gerçekleşiyor." dedi. 

Can, bazı yayın organlarının peşmergelerin aracılığıyla bu saldırıların yapıldığı yönündeki iddialarıyla ilgili olarak ise, "Hayır. YPG ile uluslararası koalisyon arasında aracısız, direkt bir ilişki var. YPG temsilcisi hava saldırılarının koordine edildiği operasyon merkezinde bizzat yer alıyor ve Kobanê’den gelen bilgileri aktarıyor ve saldırı aşamasında yer alıyor. Zaten YPG operasyon içinde yer almazsa, hava saldırılarının yapılması askeri açıdan mümkün değil çünkü savaş devam ediyor ve her saat başı değişen durum var alanda. Şunu da belirtmek isterim ki bazı Kürt kesimlerinin de bu konuda çalışmaları ve yardımları dokundu ve bu yardımları halen de devam ediyor. " diye konuştu. 

YPG İÇİNDE YABANCI SAVAŞÇI

Can, YPG içinde yabancı askerlerin de bulunduğunu itiraf ederek şunları söyledi: YPG içerisinde 5-6 tane Amerikalı savaşçımız var ve bu arkadaşlarımızdan biri savaşırken yaralandı. Bizim için savaşmaları bizi onurlandırıyor. Sadece Amerikanlar değil, aramızda diğer halklardan da insanlar var. Bize yardım etmek isteyen, siyasetçilerinin yakasına yapışıp Kobanê’ye dikkatleri çekmek isteyen insanlara da minnettarız. Özellikle birçok Avrupa ülkesinin orduları, üst düzey komutanları YPG’ye yardım yapılması konusunda çaba sarf edip, kendi hükümetlerine baskıda bulunuyorlar. Çünkü askerler siyasetten uzak bir şekilde bugün IŞİD’le mücadeleye yaklaşıyor ve bizim oynadığımız rolü çok iyi görüp, takdir ediyorlar.