PYD: Gıdamız Bitiyor, Sınırı Açın

PYD: Gıdamız Bitiyor, Sınırı Açın

Suriye'nin kuzeyinde özerklik ilan eden PYD sıkıştı. Kobani'den özel izinle Ankara'ya gelen PYD heyeti, bölgedeki insanları beslemekte zorlandıklarını belirtti, sınır kapılarının açılmasını ve ticaret yapılmasını istedi.

 

PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD’nin (Demokratik Birlik Partisi) kontrol altına tuttuğu Kobani'de insani durum giderek kötüleşiyor. Ocak ayında Kobani, Cizire ve Afrin'de özerklik ilan eden PYD, halkın gıda ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor. PYD'den bir heyet Türkiye'den destek almak için Salı günü Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Suruç’a geçti. Şanlıurfa'da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyeleriyle görüşen heyet, Çarşamba günü Ankara’daydı. Heyet, insani geçişler için zaman zaman açılan sınır kapısından, Türkiye İçişleri Bakanlığı’nın özel izniyle geçiş yaptığını söyledi.

ÖZETLE

PYD heyeti Kobani'den geldi
Türk Dışileri görüşme talebini reddetti
Heyet, sınırın açılmasını istiyor

 

Türkiye ile ticaret talebi

Heyetin liderliğini yapan İbrahim Kurdo, Çarşamba Ankara’da bir grup gazeteciye temasları hakkında bilgi verirken, Türk yetkililerle görüştüklerini ve bazı isteklerini ilettiklerini söyledi. Ancak görüştükleri Türk yetkililerin kimler olduğunu açıklamadı; “onlar gerek gördüğünde açıklama yapacaklar, biz kiminle görüştüğümüzü söyleyemiyoruz” dedi.

 Kurdo, Türkiye'ye 'ticaret yapmayı' teklif ettiklerini söyledi ve diğer önerilerini de sıraladı:

“Kobani kantonu çevresinde büyük baskı var, IŞİD (Irak İslam Şam Devleti) bizi üç yanımızdan kuşattı. IŞİD’in ele geçirdiği bölgelerden Araplar ve birçok Türkmen aile bizim bölgemize kaçtı. Çatışmalar kantonun sınırlarında devam ediyor. Dışarıya açılabileceğimiz ve yardım alabileceğimiz tek tarafımız Türkiye sınırı. Bu sebeple gelip Türklerle konuşmak istedik.

“Türkmenler ve Araplarla birlikte bu kadar insanı beslemekte zorlanıyoruz, sadece bir buçuk ay yetecek kadar erzakımız kaldı. Acilen yardım almaya ihtiyacımız var. Kapıların açılmasını talep ettik.

“Afrin’de zeytin ağaçları, zengin tahıl depoları ve petrol var. Bunları satamıyoruz, elimizde duruyor. Türkiye’ye ile kapılar açılırsa barış içinde ticaret yapmak, bunları satıp ihtiyaçlarımızı karşılamak istiyoruz.”


Kurdo, Türk yetkililerin bu isteklere henüz yanıt vermediğini, daha sonra yeniden görüşeceklerini söyledi. 

Dışişleri'nden görüşme talebine ret

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynaklar, Al Jazeera’ye PYD heyetiyle bakanlık yetkililerin görüşmediğini söyledi. PYD’li heyetin bakanlığa görüşme talebinde bulunduğunu, bakanlığın bu talebi kabul etmediğini açıkladı.

Suriye’nin kuzeyindeki tek silahlı gruba sahip olan PYD, Cizire, Kobani, Afrin bölgelerinde Ocak ayında özerklik ilan etti.Ancak diğer Kürt gruplar bu özerkliği tanımıyor. PYD’nin kontrol ettiği bölgelerin büyük bir kısmından rejimin askerleri çekildi.

PYD lideri Salih Müslim, 2013 Temmuz ayında Ankara’ya gelerek Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yetkililerle görüşmüş; Türk Dışişleri PYD’nin Ankara’yla görüşmelerini sürdürebilmesi için üç şart ortaya koymuştu: Rejimle işbirliği yapmamak ve muhaliflere katılmak, Türkiye’deki terör örgütleriyle işbirliği yapmamak, Suriye’nin kuzeyinde emrivaki oluşumlardan kaçınmak.

Ancak PYD, Cenevre-2 konferansına muhaliflerle birlikte katılmadı. Aynı dönemde, daha önce meclislerini oluşturduğu ve fiilen yönetimi eline aldığı üç bölgede özerklik etti.