PYD, Esad Heyetiyle Cenevre'de

PYD, Esad Heyetiyle Cenevre'de

Cenevre'deki Suriye görüşmelerine Rejim adına katılan heyette PYD'nin Şam'daki temsilciliğini yürüten Ömer Osi de var

PKK/PYD ile Esad rejiminin ittifakı bir kez daha tescillendi. Cenevre'deki Suriye görüşmelerine Rejim adına katılan Beşar el-Caferi başkanlığındaki 15 kişilik heyette, PYD'nin Şam'daki temsilciliğini yürüten, Kamışlı doğumlu, Kürt asıllı Ömer Osi de bulunuyor.

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre PKK örgütünün kurucuları arasında yer alan Ömer Osi, Suriye'de bulunduğu 20 yıl boyunca Abdullah Öcalan'ın tercümanlığını yaptı. Hafız Esad ve Abdullah Öcalan ilişkisi bu isim üzerinden yürüdü.

Öcalan ve PKK'nın Rusya ile bağlantıları da bu isim üzerinden sağlandı. Ömer Ösi'nin kardeşi Velat Osi de örgüt üyesiydi. PKK'lı Velat Osu, 1994 yılında gerçekleştirilen bir Türk Silahlı Kuvvetleri operasyonunda öldürüldü. Halen Şam'da yaşayan, PYD'nin temsilciliğini yürüten Osi, Suriye Kürt Ulusal İnisiyatifi Başkanlığı yapıyor.

Türkiye PYD'nin Cenevre görüşmelerine 'muhaliflerin safında' katılmasına itiraz etmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis grubunda yaptığı konuşmasında, “PYD'yi illa ki masanın kenarına oturtmak isteyen birileri varsa, PYD'ye yakışan yer, onurlu muhaliflerin yanı değil, rejimin yanıdır” ifadelerini kullanmıştı.