Putin:"Suriye'nin Meşru Ordusu Esad'ın Ordusudur"

Putin:"Suriye'nin Meşru Ordusu Esad'ın Ordusudur"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de sadece Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in ordusuna askeri yardım yaptıklarını tekrarladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de sadece Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in ordusuna askeri yardım yaptıklarını tekrarladı. Suriye'de sadece Esed'in ordusunun meşru olduğunu belirten Putin, ABD'nin 'eğit-donat programı'nı da eleştirerek, eğitilen kişilerin Amerikan silahları ile IŞİD'e katıldığını iddia etti.

"SURİYE'NİN MEŞRU ORDUSU, ESED'İN ORDUSUDUR"

Amerikan basınına konuşan Putin, Suriye'ye legal şekilde askeri yardım sağladıklarını belirtti. Rusya Devlet Başkanı, "Suriye'de varlığımıza gelince, bugün bu şunlardır: Suriye yönetimine silah sevkiyatı ve kadroların eğitimi ve Suriye halkına insani yardım. Suriye'de bugün sadece meşru olan bir ordu var. Bu da Suriye Cumhurbaşkanı Esed'in ordusu." dedi.

ABD'in 'eğit-donat' politikasına da değinen Putin, "Hedef 5-6 bin savaşçının eğitilmesi kararlaştırılmıştı. Sonra bu rakam 12 bin oldu. Sonuçta toplam 60 kişiye eğitim verildiği ortaya çıktı. Eli silahlı sadece 4 veya 5 kişinin savaştığı belli oldu. Diğerleri ise ellerinde Amerikan silahlarıyla IŞİD saflarına kaçtı." eleştirisinde bulundu.

Suriye'nin isteği doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler (BM) kaide ve ilkeleri, uluslararası hukuk ve normlar bağlamında Suriye'ye askeri yardım sağladıklarına işaret eden Putin, "Bence meşru olmayan yapılanmalara askeri desteğin sağlanması, günümüz uluslararası hukuk ve BM tüzüğü ilkeleri ile bağdaşmıyor. Biz ise kesinlikle meşru hükümet kurumlarını destek veriyoruz." diye konuştu. 

Esed'e bağlı birliklerin terör örgütlerine karşı savaştığına dikkat çeken Putin, "Bazı uluslararası partnlerimizin söylemlerine göre, muhalefet Esed'e karşı mücadele ediyor. İşin gerçeğinde ise Esed'in ordusu terörist örgütlerine karşı savaşıyor." ifadelerini kullandı. CİHAN