Putin:Patlama Çeçenistanla Bağlantısız

Putin:Patlama Çeçenistanla Bağlantısız

Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesindeki grupların saldırının arkasında olabileceği iddialarına karşılık, Çeçen gençler teröre karşı yürüdü.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 35 kişinin yaşamını yitirdiği Moskova'nın en büyük havalimanı Domodedova'da önceki gün meydana gelen terör saldırısı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sahip oldukları ilk verilere göre terör saldırısının Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti Çeçenistan kaynaklı olmadığını ifade eden Putin, Rusya'nın teröristlerle hiç bir zaman görüşmeyeceğini de söyledi.

"Terörle ve aşırılıklarla acımasızca savaşmak gerekir" uyarısı yapan Putin, federal hükümetin ayrılıkçı gruplarla görüşmesinin ya da pazarlığının asla gerçekleşmeyeceğini söyledi. Rusya Başbakanı basına yaptığı değerlendirmede, terörist ve aşırıcı gruplarla 1990'lı yılların başında yapılan pazarlıkların birinci ve ikinci Çeçenistan savaşlarına neden olduğunu da savundu.

"Kendisine saygısı olan hiç bir ülke teröristlerle pazarlık yapmaz. Bu medeni dünyada böyle kabul edilir..." ifadesini kullanan Putin, hükümetin sorunu çözmek isteyen siyasi figürlere hayır demediğini de belirtti.

Tüm modern toplumların teröre karşı ve haydutlara karşı her zaman birleştiğini vurgulayan Rusya Başbakanı, benzer durumun Rusya'da da yaşanacağını söyledi.

Rusya Başbakanı Putin dün gerçekleşen hükümet toplantısında da saldırının arkasında bulunan yapının güvenlik güçleri tarafından çözüleceğine inandığını söyledi. Putin konuşmasında, "Adice, zalimce ve insafsızca bir suç işlendi. Çok sayıda kişi yaşamını yitirdi... İntikamın alınması kaçınılmaz" tehdidinde bulundu.

Başkent Moskova'nın en büyük uluslararası havalimanı Domodedova'da meydana gelen terör saldırısı sonrası, Rusya acılarını sarıyor. Bir taraftan kiliselerde yaşamlarını yitirenler için ayinler düzenlenirken, güvenlik güçleri de olayı gerçekleştirenleri bulmaya çalışıyor.

Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesindeki grupların saldırının arkasında olabileceği iddialarına karşılık, Çeçen gençler teröre karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Başkent Grozni'nin merkezinde toplanan vatansever 'Ramzan' kulübü üyeleri "acı yüreğimizde" adını verdikleri yürüyüşte; "Teröre hayır", "Sizin acınız yüreğimizde ağrı ile yansıyor" dövizleri taşıdı. Ahmet Kadirov Cami'nin karşısında Rusya ve Çeçenistan bayrakları ile toplanan gençler, saldırıda yaşamlarını yitirenler için de dua etti.

Suçluların bir an önce cezalandırılmasını isteyen Başbakan Vladimir Putin ve Devlet Başkanı Dmitri Medvedev saldırıyı kimlerin gerçekleştirdiği ile ilgili sessizliklerini koruyor. Rosbalt haber ajansına açıklamada bulunan güvenlik kaynakları, Karaçay Çerkez Cumhuriyeti'nden Çeçen gruplarla birlikte ayrılıkçı harekette yer alan 'Nogay Taburu' adlı bir örgütün olayı gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Daha önce de eşlerini yitiren Çeçen kadınların oluşturduğu 'Kara Dullar' adlı örgüt üyelerinin saldırıyı gerçekleştirmiş olabileceği belirtilmişti.