Putin'den Avrupa Ülkesine Ağır Darbe

Putin'den Avrupa Ülkesine Ağır Darbe

ABD ve Avrupa'nın yaptırımları Rusya üzerinde bir baskı oluştururken, Vladimir Putin, karşı yaptırımlara bir yenisini daha ekledi.

Rusya, Polonya da dahil olmak üzere yaptırımları destekleyen birçok ülkeden meyve ithalatını yasakladı. Polonya Rusya'nın Ukrayna'da attığı adımları ciddi şekilde eleştirmişti.

Uluslararası Ticaret Merkezi'ne göre yasak, geçtiğimiz yıl Rusya'ya 380 milyon dolardan fazla bir gönderim yapan ve dünyanın en büyük elma ithalatçısı olan Polonya üzerinde etkili oldu.

Putin'e eski dost işadamından destek

Reuters'de yer alan habere göre, Polonya'da elma yetiştiricileri bu durumdan olumsuz etkilenirken, yasak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski bir arkadaşı için fırsat oldu. Rusya'nın Polonya'dan elma ithalatını yasaklama kararı almasının ertesi gününde, Putin'in güç sahibi olduğu yıllarda petrol ticareti ile bir servet elde eden Gennady Timchenko, Rusya'nın en büyük elma yetiştiricilerinden birinin çoğunluk hissesi için satın alma teklifinde bulundu.

"Rusya'da tüketilen 1 numaralı meyve"

Timchenko'nun yatırım şirketi Volga Group, artık Rusya'nın güneyindeki Krasnodar bölgesinde meyve bahçeleri bulunan Alma Holding'in yüzde 40'ına sahip.

Timchenko röportaj taleplerini karşılıksız bırakırken, Volga Group'tan Reuters'e yapılan açıklamada "Elma Rusya'da tüketilen bir numaralı meyve. Rusya dünyanın en büyük elma ithalatçısı ve talebin yarısından azı ülkede üretiliyor. Şirket için iyi bir fırsat olarak görüyoruz" denildi.