Putin ve Poroşenko ateşkes konusunda anlaştı

Putin ve Poroşenko ateşkes konusunda anlaştı

Putin ile Poroşenko telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın doğusunda ateşkese uyulmasını ve oradaki askerlerin geri çekilmesi konusunda anlaştıkları bildirildi.

yna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada 'doğuda taraflar arasında sağlanan ateşkes rejimine katiyen riayet edilmesi ve askerlerin geri çekilmesi gerektiği' konusunda liderlerin mutabık kaldığı kaydedildi.

Açıklamada, Poroşenko ve Putin'in, 16-17 Ekim'de Milano'da düzenlenecek Asya-Avrupa Forumu Zirvesi çerçevesinde yapacakları görüşmenin gündemi ve yöntemiyle ilgili fikir alışverişinde bulundukları belirtildi.


Yüz yüze yapılacak söz konusu görüşmede Fransa Cumhurbaşkanı Fronçios Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de yer almaları bekleniyor. Kremlin Sözcüsü Yuri Ushakov, Putin'in ikili görüşmeler gerçekleştireceği dörtlü görüşmenin de muhtemel olduğunu belirtti. 


Kırılgan ateşkes


Rusya’nın da desteğiyle Ukrayna hükümeti ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında 5 Eylül'de ateşkes ilan edilse de, ayrılıkçılar zaman zaman saldırılara devam ediyorlar. Donetsk kenti havalimanı yakınlarında Ukraynalı askerleri taşıyan bir zırhlı araca 29 Eylül'de saldırı düzenlenmiş, araçtaki yedi asker ölmüştü. 1 Ekim'de de Donetsk kentinde 10 sivil ölmüştü. 


Kiev yönetimi ve Batılı ülkeler, Ukrayna'da geçen nisan beri yaşanan ayrılıkçı hareketten ve silahlı çatışmalardan Rusya'yı sorumlu tutuyor, Moskova'nın Ukrayna topraklarına milis gücü gönderdiğini iddia ediyor.