Putin: Türkiye ile Çözüme Biraz Daha Yaklaştık

Putin: Türkiye ile Çözüme Biraz Daha Yaklaştık

Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye konusunda çözüme biraz daha yakınlaştıklarını söyledi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Antalya'dan ayrılmadan önce yaptığı son açıklamalarda, Suriye konusunda Türkiye ile biraz daha çözüme yaklaştıklarını söyledi. Putin, iki ülkenin pozisyonları konusunda, "Erdoğan'ın pozisyonu çok net ve açık. Ama çözüm bulmaya çalışıyor. Siyasi çözüm konusunda hemfikiriz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirdiği görüşmeyi değerlendiren Putin, Türkiye ve Rusya’nın Suriye krizinin sadece siyasi yoldan çözülmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu belirterek şunları söyledi: Erdoğan’la ikili ilişkiler ve Suriye krizinin çözümü konusunda uzun uzun konuştuk. Bence, ortak başarı elde etmemizi sağlayacak bazı ortak noktalar yakalayabiliriz. Türkiye Cumhurbaşkanı, bana dün Suriye krizinin sadece siyasi yollarla çözülebileceğini söyledi. Seçimlerden sonra tutumlarımızda yakınlaşmadan bahsedebiliriz.
SputnikNews'in haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘net ve açık’ bir kişi olduğunu vurgulayan Putin, “Bir müzakereci olarak kolay biri değil, ama çok deneyimli ve çözüm bulmaya çalışıyor” diye konuştu.
‘ÖNCE IŞİD’İ YENELİM, SONRA REFORMLARI KONUŞALIM’
Suriye’de çözüm için izlenmesi gereken aşamaları da açıklayan Putin, “İlk yapmamız gereken şey IŞİD’i yenmektir. Ancak bundan sonra Suriye’de yapılması gereken reformları tartışabiliriz” diye konuştu. IŞİD’e karşı güç birliği çağrısını da yineleyen Rusya başkanı, “Hangi ülkenin IŞİD’e karşı daha etkili olduğunu konuşmaktansa, bu ortak tehdide karşı güçlerimizi birleştirmek daha önemli” dedi.
‘ESAD’I ELEŞTİREN HOLLANDE, PARİS’İ KORUYABİLDİ Mİ?’
“Hiç kimse terör saldırılarına karşı ‘sigortalı’ değil” diyen Putin, Fransa lideri François Hollande’ı örnek göstererek şöyle konuştu: “Hollande, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı çok sert bir tutum içerisindeydi. Peki ne oldu? Bu tutumu Paris’i terör saldırılarından koruyabildi mi? Hayır.”
‘ABD REDDETSE DE İŞBİRLİĞİ KAPIMIZI KAPATMADIK’
Daha önce birçok kez IŞİD’e karşı işbirliği çağrısında bulunduklarını hatırlatan Rus lider, ABD’nin ise buna olumsuz yanıt verdiğini belirtti.
Öte yandan Rusya’nın işbirliğine kapılarını kapatmadığını kaydeden Putin şunları söyledi: “Hayat çok hızlı gelişiyor, bize dersler veriyor. Bence, terörle sadece birlikte mücadele edebileceğimizi artık herkes fark ediyor. Biz işbirliği kapımızı hiçbir zaman kapatmadık.”
‘SURİYELİ MUHALİFLERE HAVADAN DESTEK VERMEYE HAZIRIZ’
Rusya’nın Suriyeli muhaliflere IŞİD’e karşı destek vermeye hazır olduğunu açıklayan Putin, bunun siyasi çözüm sürecinin temelini oluşturabileceğini kaydetti: “Suriye’deki silahlı muhaliflerin bir kısmı, Rusya’nın desteğiyle IŞİD’e karşı yoğun askeri eylemler başlatılmasını mümkün görüyor. Biz havadan destek vermeye hazırız. Eğer bu gerçekleşirse, siyasi çözüm süreci için iyi bir temel teşkil edebilir.”