Putin Kırım'da ordu kuruyor

Putin Kırım'da ordu kuruyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus milletvekillerini milisler gönderip Ukrayna’dan kopardığı Kırım’da topladı. Rus lider Kırım'a özel bir görev gücü gönderip Kırım ordusunun kurulacağını ve geliştirileceğini açıkladı.

Putin, Mart ayında Ukrayna'dan kopan Kırım bölgesini ziyaret etti. Yalta'da Duma milletvekillerine bir konuşma yaptı. 
Rusya Devlet Başkanı, 14 Eylül’de kritik parlamento seçimlerinin yapılacağı Kırım’da ayrılıkçı partinin desteğini artırmak için bölgeye önemli vaatlerde bulundu.
Kırım’a altyapı çalışmaları ve yeni iş alanları için 20 milyar dolarlık yatırım vaadinde bulunan Rus lider, “Dış dünyadan kendimizi soyutlamadan sakince onurumuzu koruyup, ülkemizi verimli bir şekilde inşa etmeliyiz” çağrısında bulundu.
Rusya ordusunun Kırım'a 'görev gücü' konuşlandıracağını da açıklayan Putin, "Savanma Bakanlığı hazır. Kırım'da askeri gücün oluşumu ve geliştirilmesi için ayrı bir program hazırladılar. Ben de bu programı onayladım. Öyle haddinden fazla büyük ve pahalı olamayacak" dedi. 
"Ukrayna'daki felaketi durdurmalıyız"
Rus lider Kırım halkının baskı gördüğünü de iddia ederken, Kırım halkının rehabilitasyonu için çalışacaklarını ve bölgede Rusça, Ukraynaca, Kırım ve Tatar dillerinin konuşulmasını destekleyeceklerini söyledi.
Ukrayna’daki durumun giderek kötüleştiğini belirten Putin, ülkesinin zırhlı araçlara sahip milisler gönderip iç savaşa sürüklediği Ukrayn için “Devasa insani felaket ve kan akışını durdurmak için olayları çok dikkatli takip etmemiz gerekiyor” dedi.
"Batı'dan tamamen kopmamalıyız" mesajı
Batı’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı damarı desteklemekle suçladığı Putin, Avrupa ve ABD’nin kendilerine uyguladığı yaptırımlara da değinirken “Batı gıdalarına yaptırım kararı aldık. Yaptırımlara karşı tek hamlemiz bundan ibaret değil” diyerek Batı’ya gözdağı verdi.
Ancak Rusya’nın Batı’dan tamamen kopmaması gerektiğinin de altını çizdi.
Kırım, 16 Mart 2014’te  yapılan ve Tatarlarının boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti.
Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.
Kaynak: Al Jazeera