Putin hafta sonu Çin’e gidiyor

Putin hafta sonu Çin’e gidiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu hafta sonunda Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceği, ziyaretin ana konusunun Orta Asya ülkelerini kapsayan bölgesel bir işbirliği olacağı bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu hafta sonunda Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceği, ziyaretin ana konusunun Orta Asya ülkelerini kapsayan bölgesel bir işbirliği olacağı bildirildi.
Rusya’nın ünlü Nezavisimaya Gazete'sinde yayınlanan analizde Putin'in, Çin lideri Xi Jinping(Şi Cinping) ile Avrasya Ekonomik Birliği (EAEC) ve Çin arasında kapsamlı bir ticaret ve ekonomik ortaklık müzakerelerinin hızlandırılmasını görüşeceği belirtildi.
"ÖNEMLİ SİYASİ BELGE İMZALANACAK"
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Li Huili, Putin’in bu ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını ve ilişkilerin stratejik doğasını güçlendirmek için yardımcı olacağını öne sürdü. Çinli diplomat bu belgenin içeriğini açıklamadan, "Taraflar, önemli bir siyasi belge imzalamayı planlıyor" dedi.
Rus lider Putin geçen Cuma Pitersburg Ekonomik Forumunda Avrasya Ekonomik Birliği, Çin, Hindistan, Pakistan, İran katılımıyla ve bazı BDT ülkelerinin de katılacağı kapsamlı bir ticaret ve ekonomik ortaklık oluşturulmasından bahsetmişti. Analistler, bu büyük Avrasya oluşumunun ilk adımının Çin ile bir işbirliği anlaşmasının imzalanması olacağını öne sürüyor.
Pekin’deki uzmanlar Putin'in açıklamaların Çin'e yapacağı ziyaretten bir hafta önce yapıldığına dikkat çekti. Uzmanlara göre bu açıklamalar Rusya ve Çin'in diplomatik kanallar üzerinde anlaştığı ve Çin otoriteleri tarafından onaylanmış durumda. Şimdi bu konunun Rusya devlet başkanın Pekin ziyareti sırasında detaylı olarak ele alınması bekleniyor.
Şu anda Çin, dış ticaretinin yaklaşık yüzde 40'ını içeren 22 ülke ile serbest ticaret bölgesi rejimine (STB) sahip bulunuyor. Bu alanda Çin'in eski Sovyetler Birliği sınırındaki etkinliği ise dikkat çekici.
Çin geçtiğimiz yıl, Gürcistan ile serbest ticaret bölgesi oluşturma anlaşması imzaladı. Bu yıl ise Moldova ile benzer bir anlaşma imzalama konusu şu an gündemde.
Avrasya Ekonomik İşbirliği Örgütü ve Çin arasındaki işbirliğinin yoğunlaşması Xi Jinping tarafından başlatılan İpek Yolu Projesi çerçevesinde pratik işbirliğini teşviki için de yardımcı olabilir.