Press TV Sunucusu Gözaltına Alındı

Press TV Sunucusu Gözaltına Alındı

İran'ın İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV'nin sunucusu Merziye Haşimi ABD'de "belirsiz suçlamalarla" gözaltına alındı.

 

Press TV, Haşimi'nin ailesini ziyaret için gittiği Missouri eyaletine bağlı St. Louis'de "belirsiz suçlamalarla" gözaltına alındığını duyurdu.

Haberde, "Merziye Haşimi, pazar günü St. Louis Lambert Uluslararası Havaalanı'nda gözaltına alındı. Kendisine karşı hiçbir resmi suçlama yapılmamasına rağmen FBI tarafından Washington'daki bir gözaltı merkezine gönderildi" ifadelerine yer verildi.

İslami şura meclis başkanı uluslararası işlerden sorumlu özel yardımcısı, Amerika yönetimi tarafından tutuklanan Press TV sunucusu bayan Merziye Haşemi'nin bir an önce serbest bırakılması konusunda Washington'u uyardı.

Emirabdullahiyan bu bağlamda Twitter sayfasında paylaştığı mesajda şöyle yazdı: "Merziye Haşemi"nin tutuklanmasına dair siyasi oyunu Amerika başlattı, eğer Press TV muhabiri bir an önce serbest bırakılmazsa bu oyunun sonu Amerika tarafından olmayacaktır.
Amerika her zaman en büyük insan hakları ve özgürlüğe destek veren ülke olduğunu iddia ederek, sürekli diğer ülkeleri insan haklarını ihlal etmekle suçluyor. Fakat insan hakları örgütleri ve kurumlarının belirttiğine göre bizzat Amerika, dünyada insan haklarını en fazla ihlal eden ülke.

Press TV haber kanalının sunucu ve muhabiri bayan Marziye Haşemi’yi tutuklayarak insanlık dışı muameleye tâbi tutması tepki çekti.  Amerika asıllı İran vatandaşı Marziye Haşemi ailesi ve hasta olan erkek kardeşiyle görüşmek için Amerika'ya gittiğinde kendisine hiçbir suçlama yöneltilmeden Saint Luis Havalimanında tutuklanarak Washington'a İntikal ettirildi.  Haşemi daha sonra ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde,  kendisini tutuklayanların uygunsuz ve hakaret içerikli hareketlerle kendisine davrandıkları ve tesettürünü açtıklarını söyledi.
Press TV muhabiri Colin Campbell,  meslektaşı Marziye Haşemi'nin nezarethanede tutulduğu şartların " çok kötü" olduğunu belirterek tesettürünün Amerikalı görevliler tarafından açıldığı ve kendisini helal gıda tüketmekten mahrum bıraktıklarını söyledi.
Kötü muameleye tabi tutulan Haşiminin hapishanede kendisine pranga takıldı.
Marziye Haşemi Müslüman olmadan önce Amerika'nın Florida eyaletinde Melanie Franklin adı ile dünyaya geldi ve eğitimini Medya dalında bitirdi. Müslüman oldu ve İran'a göç etti.  Marziye Haşemi yıllarca İran’ın Press TV haber kanalında çalıştı.
Amerikalı uzman Bruce Dixon  Press TV haber kanalına yaptığı açıklamada şöyle diyor:  Amerika'da ifade özgürlüğü sırf bir slogandır ve ona asla uyulmuyor,  zira Obama ve Trump yönetimleri her zaman eleştiride bulunan muhabirleri  rahatsız etmiş ve hatta onlardan bazılarını yargılanmıştır.

İngiltere'de İslami insan hakları komisyonunun kurucusu Mesut Şecere, Amerika'da Press TV muhabirinin gözaltına alınması, Amerika diktatörlüğünün göstergesi olduğunu ifade etti.

Sputnik haber ajansına demeç veren Şecere, Press TV muhabiri bayan Merziye Haşimi, herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alınırken, üstelik şiddete maruz kaldığını belirtti.

Şecere Amerikan federal polisinin hatta Merziye Haşimi'ye helal gıda maddesi vermemek gibi korkunç ve vahşi bir girişimde daha bulunduklarını söyledi.

Şecere BM başına buyruk gözaltıları denetleme komitesine yazığı mektupta bayan Merziye Haşimi'nin gözaltına alınması konusuna müdahale etmesini talep etti.

Amerika polisi ailesiyle görüşmek için Amerika'ya giden Press TV muhabiri ve belgesel yapımcısı Memrziye Haşimi'yi, herhangi bir gerekçe göstermeksizin gözaltına almış bulunuyor.

İslami İran dışişleri bakanı Muhammed Cevat Zarif, Merziye Haşimi'nin gözaltına alınmasını kabul edilemez bir girişim ve ifade özgürlüğünün ihlali nitelerken, Washington'un Merziye Haşimi'yi serbest  bırakarak, başlattığı siyasi oyuna son vermesi gerektiğini bildirdi.