Pompeo: Cumartesi Günü Anlaşma İmzalanacak

Pompeo: Cumartesi Günü Anlaşma İmzalanacak

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eğer uyum devam ederse bu ayın 29'unda Taliban ile bir anlaşma imzalanacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington'daki Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında “Gerçekçilik bizi, Afganistan'da ek kaynaklar sağlamadan askeri bir zafer elde etmenin mümkün olmadığını anlamaya itti" dedi.
 
Aynı basın toplantısında geçtiğimiz hafta yaptığı yurtdışı ziyaretlerinden bahseden Pompeo, bir dizi Afrika ülkesinin yanı sıra Suudi Arabistan'a ve Umman'a yaptığı ziyaretleri anlatırken bu iki ülke ile ABD arasındaki stratejik ilişkiye övgüde bulundu.
 
Afganistan'da barışa ulaşmak için tarihi bir fırsat olduğunu söyleyen Pompeo, bunun kolay olmayacağını vurgulayarak, üzerinde çalışılan anlaşmaların uygulanması için ilgili tarafların disiplinli olmaları ve taahhütlerini yerine getirmeleri gerektirdiğini de sözlerine ekledi.
 
ANLAŞMA BU CUMARTESİ İMZALANABİLİR
 
Mepanews'in Şarku'l Avsat'tan aktardığı habere göre Afganistan'da 19 yıldır ilk kez şiddeti azaltmaya yönelik bir anlaşmaya varıldığını belirten Pompeo, eğer uyum devam ederse bu ayın 29'unda Taliban ile bir anlaşma imzalanacağını söyledi. Pompeo, Taliban ile anlaşmanın imzalanmasının, ABD birliklerinin geri çekilmesi, Afgan taraflar arasında ulusal birlik hükümetinin kurulması ve Afganistan'daki krize barışçıl bir çözüm üzerinde anlaşmaya varmak üzere müzakerelerin başlangıcı olacağının altını çizdi.
 
"ABD askerlerinin geri çekilmesinin ancak Taliban'ın anlaşmayı imzalamasına, anlaşmalara saygı gösterilmesine ve terör örgütleriyle olan tüm ilişkilerinin kesilmesine bağlı olacağını" vurgulayan Pompeo, "ABD'nin bu konuda Taliban'ı takip edeceğini ve böylece Afganistan'ın terör örgütleri için güvenli bir liman haline gelmesini engelleyeceğini" vurguladı.
 
Afganistan'ın geleceğinin ABD'nin değil Afganların elinde olduğunu belirten Pompeo, istisnasız tüm tarafların katılımıyla ulusal bir müzakere sürecine girilmesi gerektiğini, diğer uluslararası ve bölgesel tarafların da devam eden müzakerelerden haberdar olduklarını söyledi.
 
ABD-TALİBAN GÖRÜŞMELERİ
 
ABD ile Taliban, 2018 yılının Ekim ayından bu yana Afganistan barış süreci kapsamında görüşmeler gerçekleştiriyordu.
 
ABD Başkanı Donald Trump 9 Eylül'de sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında, başkent Kabil'de bir ABD askerinin öldürüldüğü gerekçesiyle, Taliban ile yürütülen barış görüşmeleri sürecinin durdurulduğunu açıklamıştı.
 
Taliban, anlaşma için her şey hazırken Trump'ın görüşmeleri iptal ettiğini açıkladığını, bunun en çok ABD'ye zarar vereceğini ve kararın ABD'nin barış karşıtı politikasını ifşa ettiğini ifade etmişti.
 
Taliban ABD'nin bu kararı aldığına pişman olacağı yönünde bir açıklama yapmıştı.
 
Hareket, ABD Başkanı Donald Trump'ın Afganistan barış görüşmelerini iptal etmesiyle, bölge ülkeleriyle yaptığı müzakerelere ağırlık vermişti.
 
Hareketin siyasi heyeti görüşmelerin iptal edilmesinin ardından Eylül ayında Rusya, İran ve Çin'i ziyaret etmişti.
 
Trump'ın 28 Kasım 2019'daki Afganistan ziyaretinin ardından, 6 Aralık'ta barış görüşmeleri yeniden başlamıştı.
 
Devam eden müzakerelerin ardından, 2020 yılının Şubat ayında, Taliban ile ABD'nin 29 Şubat tarihinde anlaşmayı imzalayacağı ifade edilmişti.
time türk